Ophef in Manhattan om kinderboekje over Palestina

De week in Boeken

Een kinderboekje over Palestina veroorzaakt rumoer in Manhattan.

Beeld reuters

Ophef in Manhattan. Zaterdag werd daar een kinderboek ten doop gehouden, in Book Culture on Columbus, een gezellige buurtboekwinkel vlakbij Central Park. De schrijfster Golbarg Bashi las voor uit haar debuut, een ABC-boekje met kleurige tekeningen. Op zich alle reden voor vrolijkheid.

Maar: in Upper Manhattan wonen veel joodse mensen, en veel Israël-sympathisanten.

En het boekje heet P for Palestine.

Dan heb je het al snel ook over de O van Olie. En de V van Vuur.

De Iraans-Amerikaanse Bashi, die geschiedenis van het Midden-Oosten doceert aan een universiteit in New York, schreef P for Palestine toen ze besefte dat er nauwelijks boeken over Palestina voor (Engelstalige) kinderen bestaan. Het moet het eerste deel worden in een kinderboekenserie over diversiteit.

Maar toen ze haar voorleesmiddag aankondigde in een Facebook-groep voor Upper East Side Mommas, met meer dan 27 duizend leden, had ze meteen de poppen aan het dansen. Een van de moeders had het boek alvast doorgebladerd. De A was van Arabisch, de B van Baklava en de G van Gaza. Maar de letter I was niet van buurland Israël. In Bashi's ABC is de I van Intifada.

'Intifada is Arabisch voor opstaan voor wat goed is, of je nu kind of volwassen bent', legt Bashi haar jonge lezertjes uit, naast de tekening van een man en een kind die een V-teken maken voor een door prikkeldraad afgeschermd stuk land.

In no time veranderde de Facebook-groep - normaal een plek voor lifestyle- en opvoedtips voor chique Upper East Siders - in een verbaal oorlogsgebied. 'Dit boek moedigt jongeren aan terrorist te worden!', reageerde er een. 'Hoe verachtelijk... u promoot een boek dat kinderen uitnodigt joden te vermoorden!', oordeelde een ander. Er volgden bedreigingen en de Facebook-groep UES Mommas is inmiddels op zwart gezet.

Andere websites publiceerden alternatieve 'Palestijnse alfabetten': 'B is for Bomb, to blow up some Jews/ That's how we manage to stay in the news.'

En Bashi? Die zit geschrokken thuis. Al lijkt er wel behoefte aan haar ABC. Bij Book Culture in de Upper West Side is haar alfabet nog volop verkrijgbaar. Maar op Bashi's website is haar in eigen beheer uitgegeven boek aan een tweede druk toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.