Raad voor cultuurBeeldende Kunst

Opgebouwde reputaties in de beeldende kunst spelen geen rol bij oordeel Raad voor Cultuur

Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de wereld van de de beeldende kunst en ontwerp?

null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Die beroemde oneliner geldt ook voor de beeldendekunstwereld, afgaande op het advies van de Raad voor Cultuur voor de komende subsidieperiode. Of het nu de zogenoemde presentatie-instellingen met hun grensverleggende expositiebeleid zijn, de veel grotere regionale musea of zelfs de gedenkwaardige Rijksakademie.

‘Vernieuwing is een van de belangrijkste uitgangspunten van het rijkscultuurbeleid voor de periode 2021-2024’, luidt de openingszin van het advies van voor de beeldende kunst. Beloftevolle tentoonstellingsmakers traceren, talentontwikkeling van jonge kunstenaars, nieuwe visies stimuleren en debat aanzwengelen, het zijn de woorden die de meetlat voor de beoordeling van de raad zijn geweest. Als het om de presentatie-instellingen gaat, zijn Marres (Maastricht), Framer Framed (Amsterdam) en de Vleeshal (Middelburg), wel in staat geweest de raad van hun vernieuwingsdrift te overtuigen. Andere, zoals de bekende De Appel en W139 (Amsterdam), West (Den Haag) of Noorderlicht (Groningen) niet .

Opgebouwde reputaties van vroeger spelen dus geen doorslaggevende rol. Kijk ook naar de verdeling van extra budget dat naar musea in de regio gaat. Een nieuwe regeling waarvoor elke provincie zijn favoriete museum kon voordragen. En waarvan de raad nu drie aanvragen - niet de minste: het Bonnefanten (Maastricht), Centraal Museum (Utrecht) en het Noordbrabants Museum (Den Bosch) - met een ‘nee, tenzij’ heeft beoordeeld.

Naast artistieke vernieuwing speelt het maatschappelijke belang van de kunst een grote rol in de toekenningen van de raad. Wie een gemêleerder publiek voor ogen heeft, het beleid laat aansluiten op discussies over gender, migratie en etniciteit, kunstenaars en zzp’ers uitbetaalt voor geleverde diensten en bestuurders zonder verdere belangenverstrengeling in zijn raad van toezicht heeft, komt eerder in aanmerking voor ondersteuning. Teneur van het advies: als het om deze kwesties gaat is er in de Nederlandse kunst overigens nog een wereld te winnen.

Toch is de algemene stemming van de raad uitermate positief. Vooral op het postacademisch kunstklimaat mag Nederland ‘trots’ zijn, staat er te lezen. Met name bij De Ateliers, Van Eyck en Rijksakademie hebben nieuwe directies geleid tot ‘accentverschuivingen en drastische koerswijzigingen’ - hoewel laatstgenoemde moest inleveren op het subsidiebedrag.

Veel wisselender is het raadsoordeel over het Nederlandse Ontwerp, de verzamelnaam voor architectuur, digitale cultuur, vormgeving en mode. Van de vijftien aanvragen is er maar één met een volmondig ‘ja’ gehonoreerd: Dutch Design Week. Dat valt wellicht te wijten aan het feit dat veel initiatieven, festivals en instituten zich voor de eerste keer bij de raad voor rijksgeld hebben gemeld. Maar ook omdat ze, volgens diezelfde raad, een te beperkt toekomstbeeld tonen.

Lees verder

Rijkssubsidie vaak toegekend aan muziekgezelschappen met crossoverprofiel
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek?

Cinekid belandt op strafbankje en De Balie verslaat Pakhuis de Zwijger in blessuretijd
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek, de podiumkunsten, in de beeldende kunst en in de filmwereld?

De toekenning voor podiumkunsten sluit naadloos aan bij de wensen van de minister
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de podiumkunsten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden