Operette in Sinterklaasrijm

Muziek..

De operette Der Vetter aus Dingsda (de neef van daarginds) van EduardKünneke hangt van de foxtrots, shimmy's, tango's en charlestons aanelkaar. De arrangeur Hans Schellevis bewerkte de ballroomdansen voor piano,strijkers, koperblazers en slagwerk. Musici met brillantine in het haarspelen ze vanaf het podium. Giga-frieten, dito plakken fricandeau enreusachtige glazen Bordeaux leuken de scène op van deze 'voedzame muzikalekomedie'.

We maken kennis met het echtpaar Koemans. Josse Koemans (bas-baritonMarc Pantus) weet dat hij, zodra zijn puberende stiefdochters Monica enAnsje de Weert aan de man gaan, hij zonder hun centen zal zitten. Beter nogeven schransen dus, zolang het nog kan! De Koemansjes kibbelen wat af. Zijnvrouw Minne: 'Lieve Josse hou je mond'. Josse: 'Zeg jij, met je dikkekont!' In dergelijk Sinterklaasrijm verloopt de nieuwe Nederlandse versievan Künneke's Berlijnse operette uit 1921.

De regisseur David Prins maakte geslaagde opera-producties als LesMamelles de Tirésias (bij opera Trionfo). Voor deze eerste voorstellingvan De Nieuwe Nederlandse Operette bewerkte hij tevens het van oorsprongDuitstalige verhaal. In het tijdperk van de zogeheten 'zilveren operette'(1905-1945) bood het genre vaak vergetelheid met boeketreeksverhalen tegeneen Hollands décor van bloembollenvelden en molens. De Nieuwe NederlandseOperette wil dergelijke vergeelde operettes vertalen naar deze tijd.

Prins is er niet in geslaagd de oubolligheid van Künneke's origineelweg te poetsen. Hij zadelt het publiek op met televisiehumor uit defatsoenlijke jaren vijftig.

De operette serieus nemen als kunstvorm. Het is een loffelijk streven,maar het wordt in deze voorstelling juist nagelaten. Hedendaagseingrediënten als internet en e-mail, een herberg met een toekan op het daken een fietskoerier met valhelm en zwaailicht, ze werken niet. Het zijnbezoedelende klieders verf op het craquelé van andere tijden.

Huib Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden