Tv-recensie Operatie interview

Operatie Interview is de leukste talkshow die niet op landelijke tv te zien is

Eén bekende Nederlander, drie geheime interviewers. Wie beheerst de kunst van het ondervragen het best? En hoe reageert de eregast, die telkens wordt verrast door een nieuwe gespreksleider en zich dus niet inhoudelijk kan voorbereiden? Een prikkelend format, dat alleen niet is te zien op de landelijke televisie. Operatie Interview is namelijk een discussieprogramma van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, dat wel wordt uitgezonden door de lokale zender AT5 en het themakanaal NPO Politiek. De registraties zijn ook terug te kijken op de site van De Balie en op YouTube.

Ik deed ooit mee als de geheime interviewer van Paul de Leeuw, wat erg leerzaam was. Ik moest hier weer aan denken toen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam afgelopen zondag te gast was. Het was een van de eerste persoonlijke interviews sinds haar aantreden, acht maanden geleden, dus de zaal was snel uitverkocht. ‘U staat bekend om uw regieachtige behoefte’, zegt de moderator aan het begin. ‘Oh, dat verbaast me’, antwoordt Halsema. ‘Er zijn journalisten die hun vragen vooraf voorleggen, maar daar zeg ik altijd nee op, omdat de spontaniteit er dan uit is en het antwoord niet beter wordt.’ Nobel, al heeft ze wel twee interviewers voor dit programma gevetood: ‘Jensen en de Snor… Johan Derksen.’

Iedere interviewer heeft precies twaalf minuten om zijn gekozen insteek uit te diepen. Marianne van den Anker (ex-Leefbaar Rotterdam, nu radiopresentatrice) wil weten hoe Halsema de georganiseerde misdaad in de stad aanpakt. Imam Yassin ElForkani confronteert haar met de misstanden op het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Filmmaker Michiel van Erp wil juist weten hoe de burgemeester thuis met het ambt omgaat. Het gaat me even niet om de hoofdstedelijke thematiek, maar het is fascinerend hoe in korte tijd drie versies van dezelfde hoofdpersoon naar voren komen.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (rechts) en haar ondervragers in 'Operatie Interview'. Beeld De Balie

Het venijn zit in de nabespreking. Zo duurde het een paar minuten voor de burgemeester Van den Anker herkende. ‘Je confronteerde mij ook met je eigen opvattingen, wat leidde tot gesloten vragen.’ En een gesloten houding, zegt de moderator. Van Erp vond het wel goed gaan, maar omdat het zo’n open gesprek was, kon Halsema er naar eigen zeggen ‘veel regie op uitoefenen’. ElForkani vond het erg spannend en wil benadrukken dat zijn populistische sneer (‘Dus we krijgen er straks weer een aantal terroristen bij’) niet zijn mening was, maar een poging om Halsema uit te dagen.

Zo’n opzet is transparant én geeft alle partijen de kans om hun intenties uit te leggen en wat van de ander te leren. Dat is erg welkom in dit opgeblazen talkshowlandschap, met uitvoerige voorgesprekken, vooraf geselecteerde vragen en no go’s, zeggenschap over de andere tafelgasten en turbo-interviewers die vooral op zoek zijn naar pittige oneliners. Operatie Interview is een discussieprogramma waar alle kaarten op tafel worden gelegd. Dat is niet alleen een goede mediatraining voor de hoofdgast en de interviewers, maar ook voor het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden