Opera over Dumoulin: 'Hopen dat hij niet valt'

's Lands hoop is op 10 augustus gevestigd op Tom Dumoulin, de Limburgse wielrenner die als een van de favorieten van start gaat op de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. Als de wedstrijd rond 17.15 uur Nederlandse tijd is afgelopen, gaat in Limburg Tom Dumoulin: de Opera in première. 'We houden rekening met alle scenario's', aldus initiatiefnemer en bariton Sef Thissen.

Tom Dumoulin tijdens het WK tijdrijden in Richmond, Virginia, vorig jaar Beeld anp
Tom Dumoulin tijdens het WK tijdrijden in Richmond, Virginia, vorig jaarBeeld anp

Een opera over een wielrenner, waarom niet?

'Ja, precies, waarom niet? Om te beginnen is Tom Dumoulin natuurlijk een geweldig sportman. We hebben als gezelschap Opera 2.0 als doel de opera toegankelijk te maken voor mensen die normaal niet naar een opera zouden gaan. Opera gaat over alledaagse thema's en emoties, alleen mist de link met de actualiteit. Met nieuwe teksten proberen we klassieke opera's naar de huidige tijd te vertalen.

'Ons vorige project El Rey (over de VVD-policitus Jos van Rey) was erg succesvol en trok een breed publiek. Al snel wisten we dat we een nieuw project wilden doen. Dat moest niet opnieuw over een gevallen politicus gaan. Tijdens het brainstormen kwamen we al snel uit bij Dumoulin, als held.

'De wielersport leent zich goed voor een opera. Valpartijen, dopingschandelen, groot drama. De pure wil om te winnen. Maar ook de heroïek van het persoonlijke gevecht van de man en zijn fiets.

'Dan is de contre-la-montre (de tijdrit, red.) misschien nog wel het mooiste gevecht.'

Suzan Seegers in de rol van Jos van Rey tijdens de premiere van El Rey. Rechts bariton Sef Thissen, als wolf. Beeld anp
Suzan Seegers in de rol van Jos van Rey tijdens de premiere van El Rey. Rechts bariton Sef Thissen, als wolf.Beeld anp

Profiel Jos van Rey

De 'onderkoning van Roermond' ligt onder vuur. Een profiel van straatvechter Jos van Rey, ongeleid projectiel in Limburg.

De première op het moment dat de wedstrijd is afgelopen, daar zit wel een risico in.

'Ja, maar dat maakt het ook spannend. We gaan als team meerdere scenario's instuderen. Dus Frans Pollux, onze librettoschrijver, gaat op zoek naar de beste teksten die zowel aansluiten bij de grote euforie als bij het drama van de mislukking.

'Overigens hoef je niet per se goud te winnen om als winnaar op het podium te stappen. Je kunt ook moreel winnaar zijn, door een perfecte rit te rijden en op klasse verslagen te worden.

'Het grootste risico ligt in de aanloop naar de rit. Als hij een paar weken van tevoren valt en zich blesseert. Dat hij niet mee kan doen. Dan staan we voor een grote uitdaging.'

Wat zou een mooie aria zijn voor goud?

'Dan ga ik voor een aria uit Parsifal de laatste opera van Richard Wagner. Act drie, scène twee: Nur eine Waffe taugt, gaat over een echte overwinning, Hij (Parsifal) brengt de speer terug en is daardoor de redder van de graalridders. Deze waren vervloekt. Een gelukzalig einde.'

Aan welke aria zit u te denken bij een dramatische valpartij?

'De aria Niun Mi tema uit Othello's Death. Een dramatische scene: het gaat hier vermeende ontrouw. Othello vermoord eerst zijn vrouw en daarna zichzelf. De zware en dramatische muziek maken deze aria uitermate geschikt voor een valpartij.'

Dumoulin zelf reageerde verontwaardigd op het nieuws: 'Fijn om zoiets op twitter te lezen zonder dat ik ergens vanaf weet...'

'Tja, dit lijkt me een storm in een glas water. We hebben contact gehad met de persafdeling van zijn team Giant-Alpecin. Die reageerden positief op onze plannen. Ik ga ervan uit dat het allemaal goedkomt. Ik was banger voor de reactie van Jos van Rey, kan ik je zeggen.

'We gaan natuurlijk een mooi verhaal over Dumoulin neerzetten, het is geen pesterij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden