'Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro bezuinigen'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat het Openbaar Ministerie (OM) 110 miljoen gaat bezuinigen, bijna een kwart van z'n totale budget. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die Nieuwsuur in handen heeft.

Door bezuinigingen op het OM zouden daders eerder hun straf ontlopen.Beeld ANP XTRA

'Wat ik begrijp is dat ongeveer de helft van het personeel op het hoofdkantoor moet verdwijnen. En een kwart van het ondersteunend personeel', zegt Maria van de Schepop, voorzitter van de de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), vanavond in de uitzending. 'Ik denk dat het op termijn honderden banen zal gaan kosten. Dit zijn geen kaasschaven, dit zijn mokerslagen die toegebracht worden aan het OM.'

Het gevaar is dat officieren van justitie door de bezuinigingen zaken in toenemende mate gaan seponeren en dat daders daardoor hun straf ontlopen. Bovendien is er grote kans op nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals bij de Puttense moordzaak.

Volgens Van de Schepop vallen de grootste klappen bij het hoofdkantoor van het College van procureurs-generaal en bij het ondersteunend personeel. Van de Schepop vreest 'dat zaken langer op de plank blijven liggen, en recht wat te lang op zich laat wachten, voelt als onrecht'.

Doordat er minder personeel is om de zaken voor te bereiden is ze 'bang dat de kwaliteit onder druk komt te staan. En dan moet je denken aan nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals de Puttense moordzaak'.

Verstopping
Ook volgens Bart Nooitgedacht, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zullen de bezuinigen grote gevolgen hebben: 'Het is zonder meer te verwachten dat zaken minder goed voorbereid worden en dus gebrekkig op zitting aankomen. Dat zal leiden tot verstopping van het gerechtelijk apparaat.'

'Zittingen zullen moeten worden aangehouden voor nader onderzoek. Of er zal blijken dat er dermate veel vormfouten of omissies in het dossier zitten dat dat consequenties moet hebben ten voordele van de verdachte.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden