BoekenBestsellers

Op zoek naar de zin van het leven

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Boekentip: Jon Fosse – De andere naam (Septologie I-II) Beeld Uitgeverij Oevers
Boekentip: Jon Fosse – De andere naam (Septologie I-II)Beeld Uitgeverij Oevers

Wat is de zin van het leven? Daar denkt iedereen weleens over na – lang of kort, zonder er consequenties aan te verbinden of juist als startpunt van een rigoureuze koerswijziging, zomaar of naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis.

Fokke Obbema ging op zoek naar antwoorden nadat hij in 2017, als gevolg van een hartstilstand, een paar minuten klinisch dood was geweest. Hij wijdde er een serie aan in deze krant – veertig interviews met atheïsten, agnosten, spirituelen en religieuzen en steeds dezelfde eerste vraag: wat is de zin van ons leven? Dat het boek waarin alle gesprekken gebundeld zijn al vier weken in de CPNB Bestseller 60 staat (op 8) en ook te vinden is in de Volkskrant Boekenraad Toptien, verbaast niet. Maar wie hoopt het definitieve antwoord te vinden, komt bedrogen uit. Simpeler wordt het in elk geval niet, met veertig verschillende visies: voor de een is het God, volgens een ander is er überhaupt geen zin, een vierde vraagt zich liever af wat het leven ‘betekenis’ geeft, want ‘zin’ suggereert een hoger doel.

Ook psychiater Dirk De Wachter houdt zich, vanuit een andere invalshoek, met het onderwerp bezig, hoewel hij in De kunst van het ongelukkig zijn (op 22 in de Bestseller 60, op 6 in de Volkskrant Toptien) feitelijk een stap teruggaat: voordat hij aan de vraag naar de zin van het leven toekomt, betoogt hij dat dat streven naar zin en betekenis inderdaad is waar het leven om draait – en dat dat iets anders is dan het streven naar geluk. Geluk is dus niet de zin, maar wat de zin wél is, blijft de vraag.

De boekentip van Jérôme Smeets (boekhandel De Tribune): Jon Fosse – De andere naam (Septologie I-II)

De schilder Asle, in wiens gedachten we voornamelijk aanwezig zijn, hanteert voor zichzelf als criterium voor een geslaagd schilderij dat het moet oplichten in het donker. De beste illustratie van wat hij daarmee zou kunnen bedoelen, is dit boek zelf. Het is een vertelling waarin weliswaar het donker overheerst (regen, sneeuw, alcoholisme, verlies van dierbaren), maar waaruit tevens een ware bezieling oplicht. Dat wonder is te danken aan Jon Fosses repetitieve, ritmische stijl die je optilt en meevoert in een vertelling waarin literatuur en gebed letterlijk in elkaar overgaan.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

3. Griet Op de Beeck: Let op mijn woorden; Prometheus

4. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

5. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

6. Dirk De Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn; Lannoo Campus

7. Jussi Adler-Olsen: Slachtoffer 2117; Prometheus

8. Margaret Atwood: De testamenten; Prometheus

9. Alma en Marita Mathijsen: Niet schrikken mama; CPNB

10. Bill Bryson: Het lichaam; Atlas Contact

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden