Op zijn nieuwe soloplaat blijkt hoe Weller is gegroeid

Paul Weller: Heliocentric. Island...

Gert van Veen

Met Heliocentric is de zaak weer wat meer in balans. De respons is gunstig en de plaat kwam deze week op twee binnen in Engeland. Niet ten onrechte, want het is een van Wellers betere solo-albums.

Hij heeft er drie jaar aan gewerkt, en alle tijd genomen om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen - zowel stevige elektrische rockers als akoestische songs. Ze laten horen hoe zijn talent als zanger en componist met het verstrijken van de jaren op een mooie manier is gerijpt.

Heliocentric baseert zich zowel op de Britse poptraditie als op het werk van Amerikaanse singer-songwriters als Neil Young, maar de maker weet er toch altijd die onmiskenbare Weller-touch aan te geven.

Various Artists: Social Life. V2.

De Rotterdamse reggae-hiphop-groep The Postmen won in de afgelopen jaren de Heineken Crossover Award, de Zilveren Harp en de Popprijs, scoorde een reeks topveertighits, en groeide vervolgens uit tot een van de meest spelende live-bands van Nederland. Toch heeft Postmen-frontman The Anonymous Mis ook nog tijd voor een project als Social Life, waarop hij jonge artiesten (rappers, reggaezangers en r & b-zangeressen) presenteert.

Er zit genoeg talent tussen en een paar veelbelovende bijdragen, maar met uitsluitend onbekend talent verkoop je weinig platen.

Daarom bevat Social Life ook bijdragen van The Anonymus zelf, Postmen-zanger Rollarocka, rappers UNIQ en E-Life, en - verrassing - zangeres Anouk.

Een verstandige manier om zo'n verzamelaar wat meer body te geven en al helemaal omdat het in het geval van Anouk nog goed uitpakt ook: op een stevige hiphop-beat besluit ze de plaat met Redemption, een dappere rock-rap, waarmee ze Social Life tevens onder de aandacht van het rockpubliek brengt.

No Doubt: Return of Saturn. Interscope.

No Doubts' Return of Saturn kwam deze week binnen op de tweede plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Mogelijke twijfel over de groep rond zangeres Gwen Stefani, die met het vorige album Tragic Kingdom een millionseller (15 miljoen verkochte exemplaren) scoorde, is daarmee voorlopig van de baan.

Twee jaar werkte de Californische groep aan het vierde album, dat al werd voorafgegaan door de single Ex-girlfriend. Het is de gedreven en pakkende opener van deze collectie van vijftien tracks, waarop No Doubt wat volwassener klinkt dan voorheen en de gimmick-achtige ska-pop van z'n grootste hit Don't speak grotendeels achter zich laat.

Stefani's weinig gelukkige liefdesleven vormt de rode draad in de teksten, maar de muziek ligt nog steeds lekker in het gehoor; zonder dat het ergens al te plat wordt.

Chicks on speed: Will Save Us All. PIAS.

Punk-dance: die combinatie hadden we nog niet gehad. De Duitse meidengroep Chicks On Speed presenteert zich op Will save us all met een chaotisch, in schelle kleuren uitgevoerd repertoire van springerige elektronische punkpop. Covers van bands als Delta 5 (Mind your own business) en B-52's (Give me back my man) geven een aardig idee van de richting waarin Chicks On Speed het zoeken. Vooral de anarchistische manier waarop de songs binnenstebuiten worden gekeerd is bij vlagen heel grappig.

Romanthony: R.hide In Plain Side. Glasgow Underground.

Vreemd platenlabel voor een album van een Amerikaanse artiest: Glasgow Underground. Maar de Britse danswereld is voor zwarte house-producers nog altijd toegankelijker dan dance in de Verenigde Staten.

Het werk van Romanthony, een van de grote favorieten van een groep als Daft Punk, is al een aantal jaren een van de bestbewaarde geheimen van de Amerikaanse dance. Zijn producties combineren klassieke house met funky grooves - zoals op dit album in het door James Brown geïnspireerde Bring U Up.

R.hide In Plain Side is een geïnspireerde plaat geworden waarmee Romanthony zich opnieuw bewijst als een van de grootste talenten van de eigentijdse house. Opvallend zijn de overeenkomsten met het werk van Prince, niet in de laatste plaats omdat Romanthony's stem lijkt op die van The Artist. Maar de kwaliteit van het songmateriaal maakt vooral duidelijk, dat Romanthony's al eerder verworven titel 'Prince of House' nauwelijks recht doet aan zijn talent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden