Recensie Jesus Is King

Op zijn nieuwe album wil Kanye West zijn geloof delen met de luisteraar ★★☆☆☆

Wie hoopt op enige uitleg over wat zijn God precies voor hem betekent, wordt teleurgesteld.

Kanye West Beeld GC Images

Na een paar keer uitgesteld te zijn, verscheen vrijdagmiddag dan toch het nieuwe album van Kanye West. Jesus Is King duurt slechts 27 minuten en laat zich beluisteren als de geloofsbelijdenis van de wellicht beroemdste rapper ter wereld.

Kanye West wilde, zo liet hij in interviews weten, op dit album zijn geloof in Jezus en ‘zijn gospel en waarheid delen’. Met de luisteraar.

Op zich niets nieuws. Een van zijn sterkste songs, Jesus Walks, stamt al uit 2004 en gospel was ook al een belangrijke basis op het album The Life of Pablo (2016). Maar de zelfverklaard ‘grootste menselijke kunstenaar aller tijden’ gaat op Jesus Is King volledig op het worship-orgel.

Wie dan hoopt op enige uitleg over wat zijn God precies voor hem betekent, en tot welke inzichten hij gekomen is, wordt teleurgesteld.

West komt, begeleid door een groot gospelkoor, niet verder dan veel hallelujah-geroep. Geprezen zij de Heer. Ja best, Kanye, maar maak er dan wel wat sterkere raps bij en kies voor originelere samples dan van gospelplaten die je al eerder gebruikte.

Jesus Is King is ondanks de korte lengte een schetsmatig album waarop slechts een paar nummers echt afgerond lijken. Use This Gospel, met hulp van het blijkbaar herenigde duo Clipse en, verrassend, een saxsolo van jarennegentigster, Kenny G springt eruit. Net als God Is, een echt gospelnummer dat Kanye West niet rapt maar zingt.

Dat had hij meer mogen doen, op dit album dat vooral teleurstelt omdat er zo weinig echt nieuws op te horen is en omdat Kanye West wel erg snel tevreden is met tracks die vooral aanzetten tot iets groters zijn.

Hij belooft voor de Kerst weer een nieuwe plaat en is niet van plan zich ooit nog tot seculiere raps te verlagen. Een mededeling die niemand echt serieus neemt, zoals dat gaat met alles wat Kanye West zegt. Erger is de onverschilligheid die zijn muziek nu al een paar albums lang oproept. Een op z’n best wel aardige plaat is Kanye West eigenlijk onwaardig.

Kanye West - Jesus Is King

Pop

★★☆☆☆

Def Jam/Universal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden