test

Op welke antislipsokken werk je het fijnst thuis?

Een panel van Volkskrant-journalisten ging op kousenvoeten door het huis, met antislipnopjes. Welke sok wint?

Pay-Uun Hiu
De Homesocks ABS Comfort van Topsocks. Beeld
De Homesocks ABS Comfort van Topsocks.

Of we niet eens van die antislipsokken met nopjes eronder kunnen testen, vraagt thuiswerkende moderedacteur Cécile Narinx. Dat thuiswerken bij haar moet namelijk op kousenvoeten, omdat ze in een gehorig oud binnenstadhuis woont en een buurvrouw heeft met oren op steeltjes die nu natuurlijk óók de hele tijd thuis is. Pantoffels met harde zolen zijn dus uit den boze en gewone sokken zijn te glad, zeker op de trappen. Maar bij het eerste het beste paar antislipsokken kon ze na een wasbeurt de nopjes van de grond rapen. Hoe zit dat met die sokken? Of beter, hoe zitten die sokken?

Als je er niet op let, vallen ze niet op. Word je aandacht erop gevestigd, dan zie je overal. Bij Etos, waar je nog fysiek kunt ­winkelen en verder in tal van webwinkels en op websites. In overleg met Narinx maken we een indeling in bekende fysieke winkels als Etos en Hema (waarbij die laatste tijdelijk ook alleen even online kan worden bezocht), bekende websites als Bol.com en sokkensites als ‘Tops’ en ‘Sokken-online’, topmerk Falke uit Duitsland en tot slot speciaal voor de antislip ­Medipoint en Mediplus. Geheel volgens de geldende coronaprotocollen krijgen de testende Volkskrant-redacteuren hun exemplaren thuis afgeleverd.

‘Geïnjecteerd in de sok’

Direct een tegenvaller (het vroor nog toen we testten): vooral de benedenhuisbewoners vinden de meeste sokken niet warm genoeg. Zonder een echt zooltje kruipt de kou toch door de stof omhoog. Geen wonder dat de Cosyshoe van Falke, de slofsok van Collégien en de pantoffelsok van Hunkemöller op dat punt het best scoren, want deze combineren het beste van de slof en de sok: flexibel, zacht, gemaakt om zonder problemen mee op de bank te ­zitten en toch een extra zooltje ­eronder.

‘Geïnjecteerd in de sok, noemen ze ’m bij Collégien’, meldt Evelien van Veen, die zeer te spreken is over de ‘licht glanzende, elegante Franse sok met dun ribbeltje’. Hij sluit goed aan, lubbert niet en na een week intensief dragen, stampvoeten, dansen, springen, door de tuin banjeren en expres ietsje te heet wassen blijft de sok inclusief rubberzool perfect vormvast en antislip. Ook de Falke Cosyshoe doet zijn naam eer aan. Chris Buur krijgt hem in een knus geruit dessin, wat in combinatie met een badjas en pijp wel een erg jaren-veertig-nerd-achtige indruk zou maken, maar met een gewone broek is-ie wat meer bij de tijd. Warm en nul slipgevaar. Doordat er een zooltje onder zit, luistert het met de maat iets nauwer: een maat 39-40 valt als een kleine maat 39, maar zit Lisa Klaverstijn als gegoten. ‘Ik ren geregeld achter een klein kind aan en dat gaat met de Cosyshoes veel beter dan met van die lobbige sokken.’ Ook na een wasbeurt zijn de Cosyshoes nog perfect om een sprintje op te trekken.

De slofzok van Collégien: flexibel, zacht, gemaakt om zonder problemen mee op de bank te ­zitten en toch een extra zooltje ­eronder. Beeld
De slofzok van Collégien: flexibel, zacht, gemaakt om zonder problemen mee op de bank te ­zitten en toch een extra zooltje ­eronder.

Cécile Narinx heeft in de pantoffelsokken van Hunkemöller weinig te klagen over kou, maar om nou rond te lopen met pinguïns aan je voeten met gebreide dasjes met hartjes erop… ‘Ik liep echt volledig voor paal. Mijn kinderen bleven ­lachen.’ Warm genoeg zijn, voor schrijver dezes, ook de ‘superzachte’ huissokken van Sox op de tegelvloer-zonder-vloerverwarming, maar de ABS-antislipnoppen laten na stevig gebruik en twee keer wassen wel te wensen over. Glijden gaat op de laminaatvloer en de trap makkelijker dan gewenst.

Zitten en lopen

Het draagcomfort valt uiteen in twee categorieën: zitten en lopen, waarbij geldt dat wat niet lekker zit, zeker ook niet lekker loopt. De antislipsok van Hema wordt door Van Veen beoordeeld als een absolute prutsok. Na twee keer wassen steken er overal witte en rode draadjes uit, hij is broeierig en in de badstof binnenvoering zit een dikke prop bij de naad, die aanvoelt als een opgefrommelde washand. ‘Ook na eindeloos rechttrekken, gladstrijken, plooien en hijsen komt het niet goed tussen mij en deze sok.’ Narinx wordt er evenmin gelukkig van: haar sokken laten na het wassen een spoor van noppen achter. Voor Klaverstijn kan de Mediplus geen goed doen: totaal niet comfortabel, geen enkele pasvorm, geen hiel, materiaal is niet prettig, niet warm en ook de antislip is na het wassen minder.

Lopen op antislipsokken is voor sommigen een aparte ervaring. ‘Zo voelt een kat zich dus, op haar sokken met antislipkussentjes’, zegt Noël van Bemmel over zijn Falke Homepads. ‘Het voelt als een soort lichte massage, beetje space. Maar goede grip, uitglijden onmogelijk, geschikt voor kungfudemonstraties en ninjasluiptochten. Ik zou deze in mijn handbagage meenemen op lange vluchten.’ Chris Buur heeft bij deze sokken meer het gevoel op grindtegels te lopen met een paar kleine kiezeltjes in zijn schoen. Het paar van Medipoint heeft dan weer niet dat bobbelige, maar wel iets plakkerigs, alsof je op een vloer loopt waar je de vorige avond wijn hebt gemorst. ‘Laat de prinses op de erwt in jezelf los en dan dan voel je wel heel licht de rode kunststof antislipnopjes onder de zool, maar dat levert eerder een prettig masserend dan hinderlijk gevoel op’, constateert Van Veen bij de Homesocks ABS Comfort van Topsocks.

Medipoint Antislip sokken: het paar heeft iets plakkerigs, alsof je op een vloer loopt waar je de vorige avond wijn hebt gemorst. Beeld
Medipoint Antislip sokken: het paar heeft iets plakkerigs, alsof je op een vloer loopt waar je de vorige avond wijn hebt gemorst.

Sommige sokken kunnen beter niet gewassen worden, zelfs niet volgens de voorschriften. Klaverstijn betreurt de Apollo’s die fantastisch zitten, maar waarvan na één keer wassen de antislip weg is. ‘Niet eens een beetje afgezwakt, maar echt niet meer functioneel.’ Hetzelfde lot treft Van Veen met de luxury wool homesocks van Topsocks, een ‘lieve landelijke schapenwollen sok’, waarvan de nopjes zelfs zonder wasbeurt na een paar avonden dragen tekenen vertonen van slijtage en minder grip op de vloer geven. Bij de Natural Wool van Etos die Sara Berkeljon test, laten de bolletjes na twee keer wassen een beetje los en in is de antislipwerking wat minder dan die van de Falke Homepads voor dames. ‘Maar die van de Etos zijn dus ook drieënhalf keer zo goedkoop.’

De Apollo’s zitten fantastisch, maar na één keer wassen is de antislip weg. Beeld
De Apollo’s zitten fantastisch, maar na één keer wassen is de antislip weg.

Dat is dan ook de belangrijkste conclusie van deze test: dat de duurdere sokken in pasvorm, anti-slip en draagcomfort echt wel beter scoren dan de goedkopere. Op grond van de uiteenlopende ervaringen is een echte ranglijst niet te maken, maar wie comfortabel met warme voeten wil uitzitten, is met Falke en Collégien wel het ­beste af.

Geteste sokken

(behalve de eerste twee in willekeurige volgorde)

Falke Cosyshoe € 39

Collégien Slofsok ca. € 30

Hunkemöller Pantoffelsok € 7 (was € 17,99)

Huissokken Sox 2 pack via Bol.com € 25,95

Hema dames huissokken € 3

Mediplus Posey anti-slip sokken € 4,95

Falke Homepads € 20

Medipoint Antislip sokken € 6,99

Topsocks Homesocks ABS Comfort € 6,95

Apollo Huissokken € 11,95

Topsocks Homesocks ABS Luxury Wool € 12,95

Natural Wool Socks Impulsfashion (Etos) € 5,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden