Op sleeptouw in de fraaie buitenopera The Day After

Jonathan Dove laat in zijn stuwende compositie de wind op talloze varianten door de muziek blazen. Vijf zangers nemen het publiek waarlijk op sleeptouw.

Scène uit The Day After door Holland Opera. Beeld Rob Acket
Scène uit The Day After door Holland Opera.Beeld Rob Acket

Hoewel ooit gebouwd als verdedigingsveste oogt Fort Rhijnauwen op een zomeravond niet als een plek waar de wereld dreigt te vergaan. Toch situeert het Amersfoortse Holland Opera, te midden van dit idyllische landschap, de fraai gemonteerde buitenopera The Day After, op hun verzoek gecomponeerd door Jonathan Dove (bekend van opera's als Flight en Kwasi and Kwame).

Het libretto van April de Angelis cirkelt rond de sage over zonnegod Phoebus en zijn bastaardzoon Phaëton die vol jeugdige overmoed de zonnewagen naar de bliksem rijdt (en daarmee zichzelf en de wereld). Deze waarschuwing over een duistere wereld zonder zonlicht is ingebed in een terugblik van haveloze overlevers die het drama herbeleven. De boodschap is duidelijk: ook de huidige mens waant zich net als Phaëton wel eens God. Maar zwaar op de hand wordt The Day After nergens. Vooral omdat Dove in zijn stuwende compositie de wind op talloze varianten door de muziek laat blazen. Hij gebruikt veel koperwerk (trompet, trombone en hoorn) maar ook houten blaasinstrumenten, marimba en harp.

Dirigent Niek Idelenburg laat de dertien musici van het Jong Nederlands Blazers Ensemble zelfs af en toe swingen. Ook regisseur Joke Hoolboom ensceneert met lichte toets. Het past allemaal prachtig in het feeërieke decor. Maar het zijn de vijf zangers die het publiek waarlijk op sleeptouw nemen, waarbij tenor Erik Slik (Phaëton), sopraan Fenna Ograjensek (zijn moeder) en bariton Alistair Shelton-Smith (zonnegod) een magische driehoek vormen. Alleen het geforceerde happy end is een overbodige knieval voor Disney en de noodlottige rit van de zonnewagen heeft nog wat dynamiek nodig.

The Day After Door Holland Opera. Gezien: 26/6, Fort Rhijnauwen, Bunnik/Utrecht. Aldaar t/m 11/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden