Op reis met Rob Hof

Maar 137 duizend mensen zagen woensdag Sporen uit het oosten. Eerste deel van een reeks van veertien afleveringen waarin cultureel antropoloog en filmer Rob Hof een treinreis van Vietnam naar Europa maakt en onderweg zijn ontmoetingen met passagiers en het voorbijtrekkende landschap voor de camera vastlegt....

Wim de Jong

Hofs project werd medegefinancierd door liefst vijf Nederlandse omroepen en Duitse zenders en is dus ook in dat opzicht grensverleggend. Ook van zijn hand: de documentaire Geluk is daar waar ik niet ben, over een familie in Siberië die moet kiezen tussen trouw aan de wortels of vertrek naar Duitsland. Die was hier eind vorig jaar bij de EO te zien en moet tot de mooiste tv-uitzendingen van 2005 worden gerekend. Sporen uit het oosten wil de dromen en ambities van gewone mensen uit 23 landen, religies en culturen in kaart brengen. En laat het maar aan Rob Hof over om er een bijzondere kijkervaring van te maken. Ongelooflijk dat zo'n programma geen ander kansje op enig publiek maakt dan rond middernacht.

Ook een docu die er zijn mocht deze week: De rode jaren. Gisteren bij de IKON. Over linkse terreur(dreiging) in de jaren zeventig in Nederland. Regisseur Leo de Boer blikte er met een aantal voormalige 'stadsguerrilla's' van de Rode Jeugd en een leidsman van het Palestina Comité in terug op onder andere hun terroristische scholing in Jemen en hun terreurplannen in Nederland. Waar je nu de gevangenis voor in draait, of ten minste met terugwerkende kracht GroenLinks voor wordt uitgezet (maar niet heus), heet bij een enkele betrokkene in retrospectief op zijn best een 'romantische' daad. Maar de meeste andere Hollandse 'vrijheidsstrijders' die in de film aan het woord kwamen, blijken de wereldrevolutie nog helemaal niet te hebben opgegeven. Integendeel. Waar staat Sam Pormes in zijn opvattingen over zijn extremistische 'kampverleden' eigenlijk? Hij ontbrak helaas in de film.

Beau van Erven Dorens kondigde donderdag in NSE de voorlaatste uitzending van het Talpa-nieuws aan. Wegens gebrek aan overige kijkers ziet u vanavond met nog een paar anderen de allerlaatste editie ervan. Voor liefhebbers van dramatisch Talpa-geschiedenis: wel klaar zitten dan, want volgens Van Erven Dorens zit er iets 'obsceens' in het vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden