AlbumrecensieHighest

Op muzikaal vlak zet Frenna met Highest opnieuw een grote stap ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Niet ongeestig noemde Frenna zijn vorige album ’t Album onderweg naar ‘Het album’. Goed geformuleerd ook, want het klonk eerder als een verzameling losse tracks, zonder de coherentie die je van een album mag verwachten.

Is Highest, de vijfde soloverzameling van de 29-jarige Haagse rapper, dan wel dat ‘album’ waar hij naartoe onderweg was? Wellicht. De productie is voor een groot deel in handen van Spanker (Tevin Irvin Plaate), en die is om door een ringetje te halen. Spanker gaat in het sterke Can’t Play Us meteen de diepte in met donkere, diepe baslijnen. Even, heel even roept Frenna zelfs de enigmatische Britse dubsteppionieer Burial in herinnering.

De wat sinistere spanning mag dan niet lang worden vastgehouden, muzikaal komen er meer verrassingen voorbij. Goed geplaatste saxpartijen, een highlifegitaartje waarmee Frenna nadrukkelijk verwijst naar zijn Ghanese roots en elektronisch verknipte salsaritmes geven Highest variatie zonder dat het ten koste gaat van de eenheid in sound, iets waar Frenna lang naar heeft gezocht.

Een goed idee om het Engels te omarmen, al moet hij daar dan wel écht voor kiezen; dat halve (‘Ik ben een big fish in de sea) werkt vooral op de lachspieren, zoals teksten toch al een beetje zijn achilleshiel blijven.

Het gaat Frenna goed de laatste jaren. De ‘iedere dag een ander schatje’ in Maandag wordt de man van meer dan een miljard(!) streams van harte gegund, hoewel de vertwijfeling uit zijn eerdere werk interessanter was.

Op muzikaal vlak zet Frenna met dit album opnieuw een grote stap. Het is ritmisch afwisselend, mooi gearrangeerd en zit vol subtiele vondsten. Zo komt Highest bij iedere beluistering meer in de buurt van ‘het album’ dat hij had beloofd.

Frenna

Highest

Pop

★★★★☆

777 Records/Top Notch

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden