Op het werk (15)

Ivonne van der Male is Adviser Human Resources, ofwel personeelsfunctionaris, bij AlliedSignal in Emmen, een bedrijf met driehonderd werknemers. Als er op die afdeling werk aan de winkel is, zoals onlangs toen een herstructurering binnen de firma moest worden voorbereid, tillen de collega's zich in de benen om eerst wat...

Zo makkelijk als zo'n bezigheid op papier lijkt, zo moeilijk is ze in werkelijkheid. Bij Human Resources realiseren ze zich terdege dat de grootste aap voor de klas staat en dat, als puntje bij paaltje komt, ook de personeelmedewerkers met het water voor de dokter komen. En zoals iedereen weet, word je dan gewogen zoals je zelf weegt.

Gelukkig, de herstructurering werd een succes, schrijft Ivonne van der Male aan Op het werk, 'al liepen velen zich de eerste dagen het schuim tussen de billen'. Of, zoals een productiechef van AlliedSignal het ten overstaan van Van der Male bondig samenvatte: 'De herstructurering veroorzaakte heel wat promotie in de fabriek, maar we zijn eindelijk uit de visuele cirkel.'

Ralph Oei uit Leidschendam werkt sinds kort voor een bureau dat adviezen aan overheidsinstellingen verstrekt. Om die betaalde informatie extra interessant te doen lijken, bedienen de medewerkers van de firma zich van vakjargon met een onwaarschijnlijk hoog kitschgehalte. Oei stelde voor Op het werk een lijstje met voorbeelden op:

Iets uitwerken: Ten aanzien van iets plannen concretiseren in het raamwerk van de in het (vul in-) beleid geformuleerde uitgangspunten.

Mensen niet van het kastje naar de muur sturen: zorg dragen voor een gezamenlijk ondersteunde doorverwijzingssystematiek.

A wil hulp: A heeft een ondersteuningsbehoefte.

Er wordt langs elkaar heen gewerkt: Er is sprake van een niet onaanzienlijke afstemmingsproblematiek.

Meerkeuzevragen: Voorgestructureerde antwoordalternatieven.

Over x: Rond het thema x.

Weten wat je wilt: Je visie ontwikkelen en expliciteren.

Kijken of: Om zodoende te bezien.

Een opzetje: Een eerste concretisering, de contouren aangeven.

Einddatum onbekend: Niet in de tijd afgebakend.

Voorlopig: Een aanzet tot het creëren van.

Hier wordt aan gewerkt: Hiertoe functioneert een team.

Op de achterban letten: Draagvlakoriëntatie.

Standpunt van de provincie: Bovenregionaal perspectief.

Samenwerking tusen instellingen: Sectorale samenwerkingsverbanden.

In Op het werk verzamelen we krompraat, jargon, vreemde uitdrukkingen, typische humor en tijdens saaie vergaderingen gemaakte kunstige krabbels uit de wereld van het kantoor en aanverwante werkplekken. Inzendingen voor de serie zijn nog steeds van harte welkom. Stuur uw bijdrage naar: Dag in Dag uit, postbus 1002, 1000 BA, Amsterdam. Faxen kan ook: 020-5626289.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden