Op het werk (11)

Arjan Broere is werkzaam op het IMEC Managementopleidingen in Tilburg, een schatkamer voor een verzamelaar van kantoor-idioom, zo blijkt uit diens bijdrage aan Op het werk....

Stukje Zakentaal

'Communiceer jij dat dan even companywide naar die club toe anders vallen we qua communicatiedialoog niet meer met onszelf samen. Ik water die kerel op de receptie wel tegen de heup en dan hang ik jou er ook even ruim in. Gewoon stukje roergangerschap. Als 'ie lullig doet grill ik 'm net zo makkelijk even flink door. Afezelen die ruime sortering klein bier. Ach, heel die club daar op de derde etage wordt nooit bühnefähig, dat smoelt niet, daar kan je de boer niet mee op. Nee, deze groep heeft nog een beetje fris ondergoed, maar daar boven is het waterschuwheid wat de klok slaat.

Zo'n full-time nobody in kinderschoenen is daar ergens iets hoogs dus die rook ik wel even uit. Op zo'n moment X anno nu moet je dat hele verhaal even op de rails krijgen. Kijk ik ben zo ad-hokkerig als maar nodig is en zonder pressure zit ik al snel weer met m'n gedachte bij mijn boot dus. . .

Als intermediaire troubleshooter en gatekeeper ben ik dus wel de oorlogsveteraan die de Kremlinwatchers en directie-bashers er zo uit loopt, met één hand op de rug als het moet.

Im grossen ganzen heb ik sowieso al zeker, en dat doe ik nou even zonder mijn Casio maar de details zijn details, zo'n dertig cases vanuit die hele gedachte: kan het niet zoals het moet dan moet het zoals het kan, doorgecheckt op no go's en schade aan de kritische succesfactoren en als ik dat dan aftimmer zie je ze denken: 'Met een boekenbon komen we hier niet af.'

Zo'n make or buy-achtige discussie moet je op zo'n moment gewoon even forceren: zitten die kerels schadevrij te koekeloeren in hun Armanihansopje en met hun Gucci-hoeven onder. Nee, dan gaan ze over de knie, want dan is papa dus wel even boos, jongens. Ja, daar ben ik heel wild in. Maar als jij die bottleneck nou begint te masseren, handle ik die jongens van verkoop en stof ik die nota af. Als we even met een paar jongens in het bos om de tafel duiken, tuig ik die club op moet jij eens kijken.

Nee, ik ben zo'n gekke vent, ik ga daar face en duik erin, ik ga helicopteren en a tout court en ik vind het best lullig naar jou toe (schaal 7?) dat ik dat zo verrekte casual handle maar ja ik zie heel die upgrading en outsourcing al zo'n twee jaar aankomen.

We hebben er even keihard over doorgedacht in twee sessies van 5 uur. Daarna met mijn Espace in 20 minuten naar Antwerpen en daar spareribs zitten eten. Je ziet ze dan denken, kan dit? Nou ken ik al het personeel van alle cafés in Antwerpen en in Berlijn dus ik damage die hohe Tiere niet, want gaat er wat stuk of schuift er een popje aan dan blijft dat entre nous. Zet mij voor zo'n club en ik turn ze allemaal even een 180 degrees om met de neuzen weer helemaal fris gesnoten dezelfde kant op.

Ik laat dat wel op een velletje kwakken door zo'n bimbo uit het typhok of ik charter een paar banenpoolers, of zo. Ach, heel die koopvraagstukken en afschrijvingsproblematiek is zo verschrikkelijk gedateerd, regelrechte treasury-middeleeuwen. Nee, geef mij maar eens iets waar ik de tanden in kwijt kan.'

In Op het werk verzamelen we vreemde uitdrukkingen, raar jargon en typische woordgrappen uit de wereld van het kantoor en aanverwante arbeidsplekken. Bijdragen aan de reeks zijn van harte welkom. Dat geldt tevens voor kantoor-art: de pen- of potloodtekeningen die tijdens lange, saaie vergaderingen zomaar op het notitieblok verschijnen. Richt uw inzendingen aan: De Volkskrant, Dag in Dag uit, postbus 1002, 1000 BA Amsterdam. Faxen kan ook: 020-5626289.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden