ReportageCulture Campsite

Op het voormalig bedrijventerrein De Kroon in Rotterdam kunt u overnachten in een kunstobject naar keuze

De Airpod.  Beeld Sanne Donders
De Airpod.Beeld Sanne Donders

Slapen in een kunstwerk van afvalmateriaal? Het kan in diverse vindingrijke varianten op Culture Campsite, de nieuwe hotspot op een voormalig bedrijventerrein midden in Rotterdam.

Kirsten Hannema

In de airpod, een witte kunststof capsule op poten – precies groot genoeg voor een tweepersoonsbed – waan je je een rups die zich terugtrekt in zijn cocon. Een cocon met grote ramen, gelukkig. Het slaapverblijf is licht en knus en kijkt rondom uit op een met bloembakken en plantenkratten aangelegde tuin vol wonderlijke bouwsels. Er is een paviljoen dat oogt als een enorm insect, een ‘slakkenhuis’ van wit zeildoek en een kleine kas met daarin een daktent-koffer.

We zijn op het voormalige bedrijventerrein De Kroon in Rotterdam Delfshaven, waar vrijdag de Culture Campsite opent. Een camping annex openluchtexpositie midden in de stad, waar je kunt slapen in werk van jonge kunstenaars met een fascinatie voor afvalmaterialen. Thijs Masthoff bouwde de airpod van twee afgedankte kalveriglo’s, kunststof hokken die in weilanden worden geplaatst als schuilplaats voor jonge kalveren. Boris Duijneveld veranderde een oude veevoedersilo – een enorm plastic voorraadvat in de vorm van een betonmolen – in een slaapcapsule. Hij plaatste het vat liggend op pootjes en zaagde de punt door, zodat je die als een gekookt ei kunt openklappen om in de ruimte te klimmen. De binnenkant schilderde hij wit; het voelt alsof je in een lege eierschaal zit, met in de punt een rond raam.

Samen met ontwerpers Isis Hoos en Laura Abbink zullen Masthoff en Duijneveld Culture Campsite de komende vier jaar runnen. Voor 75 euro kun je een nacht doorbrengen in een kunstobject naar keuze, met daarin een opgemaakt bed. De opbrengst is deels voor het campingproject, deels voor de kunstenaars. Ontbijt wordt geserveerd in de kunststof koepel naast de vuurplaats met hot tub. Douchen doe je in het badhuisje, voor het diner ga je de stad in; de Nieuwe Binnenweg met zijn vele restaurants is om de hoek. In mei opent een café op het terrein, op het terras staan nu al zonnestoelen.

null Beeld Sanne Donders
Beeld Sanne Donders
null Beeld Sanne Donders
Beeld Sanne Donders
null Beeld Sanne Donders
Beeld Sanne Donders

Ontwikkelaar ERA Contour gaat op het voormalige bedrijventerrein, waar voorheen de firma WolterDros& Kroon kantoor hield, een woon-werkwijk bouwen, maar de voorbereiding neemt nog jaren in beslag. Zonde om het al die tijd leeg te laten staan, vond Yffi van de Berg, conceptontwikkelaar bij ERA Countour. Ze kwam op het idee het oude kantoorpand te verhuren aan creatieven, liet de naastgelegen loods verbouwen tot showroom Warehouse en benaderde Masthoff en Duijneveld, die hun werkplaats op het terrein hebben, om het idee van een kunstcamping vorm te geven.

Hun doel is bezoekers een memorabel verblijf te bieden, in een bijzondere slaapruimte op een onontdekt stukje stad. Duijneveld: ‘Vroeger boekte je een hotel om naar de Kunsthal en de Euromast te gaan, tegenwoordig wordt slapen, of het nu in een designhotel is of bij mensen thuis, steeds meer gezien als onderdeel van de beleving.’ Masthoff: ‘Maar Culture Campsite moet ook een plek worden waar ontwerpers experimenteren met vorm en materiaal en mensen kunnen zien hoe kunstenaars bezig zijn.’

Even verderop is architect Renske van der Stoep – met haar bureau ROFFAA in het kantoorgebouw gevestigd – druk bezig om bakstenen strips op glasplaten te lijmen; dit worden de gevels van het slaaphuisje dat zij voor de camping heeft ontworpen. Net als Masthoff en Duijneveld werkt ze met restmaterialen. ‘Geen vintage spullen, maar afvalproducten uit de industrie’, legt ze uit. ‘Deze platen blijven over bij het snijden van glas, de steenstrips zijn afgekeurd vanwege kleurverschillen. Wij combineren ze tot een nieuw product: wanden van bakstenen die in de lucht lijken te zweven. Vandaar de naam van het huisje: Floating bricks. Naast een bed komt er in de punt van het huisje een groot net, dat je kunt gebruiken als hangmat of als extra slaapplaats voor kinderen.

Van de twaalf kunstwerken die er deze zomer komen te staan, zijn er negen af. Het plan is de collectie de komende jaren geregeld uit te breiden met nieuwe objecten. De al gerealiseerde ontwerpen reizen dan door naar andere locaties. Vandaar ook dat ze allemaal compact van formaat zijn; zo zijn ze eenvoudig te transporteren.

De vreemde eend is het zelfgebouwde tiny house van architect Jeroen Wijnhorst, een houten huisje compleet met keuken en badkamer, vanaf mei te boeken (de prijs is nog niet bekend). Tot voor kort stond het op een terrein in de Rotterdamse wijk Heijplaat, dat gebruikt werd als tijdelijke proeftuin voor nieuwe woonvormen. Nu daar nieuwbouw verrijst, moest hij verkassen, maar hij kreeg nergens in Rotterdam toestemming om vast te wonen; daarom huurt hij nu een appartement. ‘De stad is zo booming dat er steeds minder ruimte is voor vrijplaatsen’, zegt Masthoff. Met de Culture Campsite hoopt hij te laten zien dat plekken voor experiment, waarvoor tijdens de crisis alle ruimte was, ook in tijden van economische voorspoed van waarde zijn.

Culture Campsite, vanaf 19/4, Schiemond 20-22, Rotterdam. Kosten overnachting: hoogseizoen € 75,-, laagseizoen € 65,-.

Nog drie tips voor een andersoortige overnachting

1. Natuurlofts
Op het landgoed Moerslag in Limburg bouwde architect Jo Janssen vijf zogenoemde Natuurlofts, ‘eco-neutrale’ vakantiehuisjes, waarin je je omringd door luxe (bubbelbad, walk-in-badkamer, pizza-oven) in de vrije natuur waant. Janssen liet zich voor zijn houten ontwerp inspireren door de beroemde Sea Ranch in Californië met zijn houten gevels en enorme ramen. Elke loft is anders ingericht.

landgoedmoerslag.nl/natuurlofts

2. Archi-tent op Lowlands
De Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus en Lowlands organiseren dit voorjaar de ArchiTenten Challenge. Jonge architecten en architectuurstudenten worden uitgedaagd ‘de gaafste tent ooit’ te ontwerpen. Het winnende tentontwerp wordt daadwerkelijk geproduceerd en zal van 16-18 augustus op de Lowlands-camping te zien zijn. De BNA wil jonge architecten hiermee de kans bieden hun talent te tonen. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg hoopt dat de prijsvraag ‘een mooie, duurzame tent’ oplevert, ‘die de wegwerptent overbodig maakt’, of ‘een groot gebaar dat je een andere kijk biedt op kamperen.’ Op 30 april maakt de jury de drie finalisten bekend, op 30 mei de winnaar.

3. Logeren bij een architect
Overnachten in architectuurstad Rotterdam, thuis bij een architect (tevens gastheer), waarbij het een verrassing is wie. Dat is Wake up in Architecture, een pop-uphotel, dat kunstenaars Wibbine Kien en Judith van den Berg sinds 2012 tijdens Rotterdamse festivals runnen. Zij koppelen je, op grond van je profiel en voorkeur aan een van de 21 deelnemende architecten. Onder wie Michiel Riedijk (van Neutelings Riedijk architecten, bekend van het Instituut voor Beeld en Geluid) en Paul Lageschaar, die zijn eigen huis bouwde naast de monumentale spoorbrug De Hef. Overnachting met ontbijt: € 140,- voor 2p, € 90,- voor 1p. Wake up in Architecture vindt plaats tijdens de Rotterdamse Architectuur Maand, 24/5-16/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden