Review

Op het puntje van je stoel bij Daniël Arends

Cabaretier Daniël Arends is in bloedvorm in het vlijmscherpe en swingende programma Carte Blanche. Het makkelijk oordelende machomannetje Arends legt ook zichzelf op de snijtafel.

Joris Henquet
Daniël Arends. Beeld Mike Bink
Daniël Arends.Beeld Mike Bink

Zelfs zijn psychiater zei op een zeker moment: 'Kunnen we stoppen? Ik word een beetje bang.' Een voorstelbare reactie, want ook op het podium zet Daniël Arends een imponerend en vaak onaangenaam machomannetje neer, dat in welluidende en van psychologisch inzicht getuigende zinnetjes zijn omgeving ontleedt. Een razendsnelle stand-up comedian die met genoegen gehakt maakt van mannen met een motorrijbewijs en vrouwen die veel mannenvrienden hebben.

Uitgeluld

Zijn vijandige houding wekt dan misschien weinig sympathie, het leidt er wel toe dat je vanaf de creatieve opkomst in Carte Blanche op het puntje van je stoel gaat zitten. Arends is in bloedvorm in dit vlijmscherpe en swingende programma, dat prachtig van opbouw is en door een aantal verrassende fases gaat, tot een overtuigend muzikaal moment aan toe. Omringd door de letters van zijn eigen naam in wit piepschuim houdt Arends een betoog over het verschil tussen wie je van binnen bent en hoe je door de buitenwereld gezien wilt worden. Wat is identiteit en wat is imago? Met behulp van talloze sterke grappen weet Arends de nepheid in de wereld moeiteloos door te prikken.

Gaandeweg komt daar de bekentenis bij dat Arends vindt dat hij als cabaretier volledig is uitgeluld. Die adoptiegeschiedenis van hem is nu wel voldoende behandeld en omdat hij nooit een krant leest, vraagt hij zich af waar hij het eigenlijk nog over moet hebben. Nadat hij eerst nog wat gemakzuchtige cabaretgewoontes van collega's onderuithaalt, zoals het vertellen over ontmoetingen met fans, wordt Carte Blanche uiteindelijk een spannend zelfonderzoek, waarin het makkelijk oordelende machomannetje ook zichzelf op de snijtafel legt.

Daniël Arends. Carte Blanche. Speellijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden