Op het nieuwe album van Zwart Licht zijn de rappers geen jongens meer, maar mannen

Tupac is zijn held, 'de Shakespeare van de hiphop', maar de liedjes van Bram Vermeulen raken hem niet minder. Rapper Akwasi presenteert zijn nieuwe cd.

Rapper Akwasi. Beeld Frank Ruiter

Amsterdam Osdorp of de Bijlmer?

'Tijdens de Bijlmerramp, in oktober 1992, was ik 4 jaar oud, maar die avond herinner ik me nog goed. Ajax speelde, we waren een Ghanese maaltijd aan het eten en toen: bam. We woonden best hoog, dus we hadden goed zicht op het vuur in de flat aan de overkant die was geraakt. Ik weet nog dat we met z'n allen naar beneden gingen. Iedereen was stil en keek hoe brandweermannen die grote vuurbal in het donker met hoge waterstralen te lijf gingen.

'De volgende dag moest ik op school een tekening maken, om het te verwerken. Daar is nog een bundel uit voortgekomen, Een gat in mijn hart, waarin mijn tekening werd opgenomen. Ik kwam hem onlangs nog tegen. Wat ik had getekend? Mijn moeder, mijn broertje in de wieg, mijn zus en ik, en een gebouw dat in de fik stond.

'Niet lang na de ramp besloten mijn ouders naar Amsterdam Osdorp te verhuizen. Dat had niet echt met de ramp te maken, maar er was een paar keer ingebroken in ons huis en mijn vader werd kort voor de beslissing 's nachts in de parkeergarage beroofd. We hebben het trouwens wel over 1992, toen was het wat grimmiger in de Bijlmer. Nu is het echt totaal anders.

'Osdorp heb ik altijd cool gevonden, maar in de Bijlmer woonden meer mensen die op mij leken. Het voelde meer als thuis. In Osdorp woonden vooral Nederlanders, Marokkanen en Turken. Ik vond mijn nieuwe basisschool aanvankelijk vreselijk, tot een jongen me na een paar dagen kwam helpen met lego. Hij werd mijn beste vriend, maar na groep 8 verloren we elkaar uit het oog. Ik ging in de Bijlmer naar de middelbare school, hij in Amsterdam Oud-Zuid. Nu hebben we alleen nog soms online contact.'

Akwasi

6 maart 1988 Geboren als Akwasi Owusu Ansah in Amsterdam
1993 - 1999 Sint Paulusschool Amsterdam
1999 - 2004 Open Scholengemeenschap Bijlmer
2008 - 2012 Theatraal Performersopleiding Toneelschool Maastricht
2007 Rapformatie Zwart Licht opgericht met MC Leeroy en producer Hayzee
2009 Zwart Licht-album Bliksemschicht
2010 Zwart Licht-album No Juju
2012 Zwart Licht-album Leeroy draait door
2013 Oprichting platenlabel Neerlands Dope
2014 Solo-album Daar ergens
2016 Oprichting eigen tv-productiebedrijf Need.Vision
2018 Zwart Licht-album Bliksem

Akwasi woont samen met zijn vriendin, zij verwachten binnenkort hun eerste kind.

Solorapper of rapformatie Zwart Licht?

'Dat verschilt echt per moment. Mijn solo-album Daar ergens zou er niet zijn als ik kennelijk niet de behoefte had om even solo te gaan. Maar op dit moment werk ik liever in hiphopformatie Zwart Licht, met MC Leeroy en producer Hayzee. Al zal er straks vast een moment komen dat ik weer een eigen plaat wil maken.

'Het fijne aan solo werken is dat de muziek wat rustiger is en dat ik persoonlijker kan zijn, dat ik iets kan vertellen over liefdesverdriet bijvoorbeeld. Het publiek bestaat dan ook vaker uit vrouwen. Dat persoonlijke geldt minder voor Zwart Licht, waarin ik de ruimte deel met twee andere persoonlijkheden en de muziek energieker is. Dat is muziek waarbij je spierballen laat zien tegenover een overwegend mannelijk publiek. In een rapformatie heb je ook te maken met groepsdynamiek en moet je ervoor zorgen dat al die verschillende karakters op één lijn zitten.

'Het mooie is wel dat je een verhaal dan vanuit verschillende perspectieven kunt brengen. In Schoon schip bijvoorbeeld vertel ik het verhaal van iemand die is weggeplukt van zijn gezin om met een VOC-schip vervoerd te worden naar het onbekende. Met dat nummer wil ik zeggen: je kunt een schip wel schoon willen schrobben, maar sommige vlekken krijg je er nooit meer uit.'

Album: Leeroy draait door of Bliksem?

'Absoluut ons nieuwe album Bliksem, dat volgende week uitkomt. Tijdens het maken van Leeroy draait door, de laatste plaat van Zwart Licht uit 2012, moest ik me focussen op het afronden van mijn studie als acteur aan de Toneelschool in Maastricht. Daardoor was ik minder aanwezig op die plaat.

'Op het eerste album was ik sterker present omdat vooral ik de beslissingen nam en de keuzes maakte. Bliksem is het eerste Zwart Licht- album waarover Leeroy, Hayzee en ik evenveel zeggenschap hadden. Op deze plaat zijn we geen jongens meer, maar mannen. Bliksem gaat meer over identiteit, over de identiteit van de zwarte Nederlander in het bijzonder.'

Het Ghanese nationaal gerecht fufu of het Surinaamse gerecht roti?

'Roti is lekker, maar het is niet mijn cultuur. Ik ben Ghanees en daar ben ik trots op. Het is jammer dat er bijna nergens Ghanese restaurants zijn, want dan zou de Nederlandse bevolking erachter komen hoe lekker fufu is, een soort puree van aardappelen, cassave of yams met een kruidige pindasaus. Maar Ghanezen zijn gastvrij. Ga naar de Bijlmer om te vragen waar je fufu kunt eten en je krijgt zo een uitnodiging om ergens bij een Ghanees gezin thuis te komen eten.

'Verder houd ik van de Surinaamse gemeenschap. Ik ben ermee opgegroeid en ik heb volgens mij meer Surinaamse vrienden dan Ghanese. De simpele verklaring daarvoor is dat er nu eenmaal meer Surinamers dan Ghanezen in Nederland wonen.'

Ondernemer of artiest?

'Volgens mij is een artiest altijd een ondernemer, je onderneemt immers om te schrijven en te rappen. Misschien ben ik met mijn eigen platenlabel en als producent ondernemender dan de gemiddelde artiest, maar dat komt doordat ik altijd geweten heb dat niemand iets voor niets wil doen. Daarom wil ik echt autonoom creëren. We zaten met Zwart Licht eerst bij platenlabel TopNotch, maar we hebben ons laatste album uiteindelijk ondergebracht bij mijn eigen label, Neerlands Dope.

'Ik ben een teamplayer, maar ik zou op dit moment geen baas meer boven mij kunnen hebben. Ik geloof meer in samenwerkingen. Ik ben bang dat ik anders gauw terechtkom in een routine. En wie in een routine zit, raakt gehecht aan comfort. Dat is niets voor mij, ik heb afwisseling nodig.

'Ik heb als tiener en begin-twintiger maar vier bijbaantjes gehad. Daarna heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sindsdien kan ik zeggen 'ik ga naar mijn passie' in plaats van 'ik ga naar mijn werk'. En dat betekent niet dat ik uitslaap tot twee uur in de middag. Ik maak langere dagen, maar ik doe wat ik tof vind.'

Arie Boomsma of Giel Beelen?

'Wat is dit voor dilemma? Arie Boomsma natuurlijk. Arie is eerlijk, positief en sympathiek. Ik ken hem uit de Amsterdamse hiphopscene, nu zien we elkaar geregeld. Hij is streetwise, bookwise en ook nog eens heel lief. Voor mij is hij de belichaming van goedheid. Ik sport altijd in zijn gym, dicht bij mijn studio. Als ik vragen heb over tv-maken, belangenbehartiging of presenteren, dan kan ik altijd bij hem terecht.

'Over Giel kan ik niet veel zeggen. Ik ben een paar keer bij hem te gast geweest om op te treden met Zwart Licht en dat was leuk. Ik heb hem na het incident op Twitter, toen ik boos op hem werd nadat hij Sylvana Simons op de radio belachelijk had gemaakt met apengeluiden, niet meer gesproken. Ik zie er eerlijk gezegd het nut ook niet van in.'

Bram Vermeulen of Tupac?

'Ik heb ooit in een interview gezegd dat deze twee muzikale helden voor mij op één lijn staan, maar hiphop is mijn basis, daar ben ik mee opgegroeid. Toen ik nog in Osdorp woonde, blies mijn broer elke dag Tupac door de speakers. Wat die man doet met taal... hij is het hiphop-equivalent van William Shakespeare.

'Tupac was een maatschappijkritische taalvirtuoos met het hart op de tong. Bram Vermeulen was veel zorgvuldiger in het kiezen van zijn woorden. Die kon met kleine woorden grote en universele verhalen vertellen. Vermeulen sprak meer tot mijn verbeelding. Ik had niet eerder meegemaakt dat iemand die in het Nederlands zingt zulke rake nummers kan maken. Mijn kind zal straks ook zeker opgroeien met nummers van Bram Vermeulen.'

Je moeder of je vader?

'Ik ben dankbaar dat ik mijn beide ouders nog heb en dat ze gezond zijn, maar ik heb altijd gezegd dat ik een moederskindje ben. Ik lag gisteren nog naast mijn moeder op bed een bordje te eten, terwijl zij lag te rusten. Ik had in de woonkamer kunnen zitten, maar ik vond het gezelliger om naast haar te eten en te kletsen. Ik zie haar al zo weinig. Ze is wel degene die mij negen maanden heeft gedragen. Van mijn moeder heb ik waarden zoals respect, geduld, gastvrijheid en openheid meegekregen.

Het ondernemende en felle in mij heb ik denk ik meer van mijn vader. Hij leerde mij om niet te veel over mezelf te praten, omdat ik me anders te kwetsbaar maak. Je moet niet te veel vrienden hebben. Ik geloof dat hij een punt heeft. Ik kan geen teruggetrokken leven leiden zoals mijn vader, omdat ik nu eenmaal vaak in de media te zien ben.

'Maar dat je me vaak ziet, hoort of leest, betekent niet per se dat je mijn privépersoon ooit echt zal leren kennen.'

De cd Bliksem van hiphopformatie Zwart Licht verschijnt 22/2 bij platenlabel Neerlands Dope.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden