TheaterrecensieOerol 2020 online: Het Imaginaire Eiland

Op het ‘Imaginaire Eiland’ gaat Oerol tóch door

Ook vanaf huis valt er op het festival genoeg te beleven.

Opname van OLIE, videoclip voor de oeropera Kaapdiegoeiekoop van Silbersee, Gouden Haas en NKK NXT. Beeld Sigrid van der Meij
Opname van OLIE, videoclip voor de oeropera Kaapdiegoeiekoop van Silbersee, Gouden Haas en NKK NXT.Beeld Sigrid van der Meij

Een ding is niet veranderd: het kost nog altijd een dag om het programma van Oerol te doorgronden en een kijkschema in elkaar te puzzelen. Of het nu veertig voorstellingen zijn, verspreid over heel Terschelling en gelokaliseerd in schuur, bos, duin, meer of strand, of de digitale alternatieven, aangegeven als stippen op een nautische kaart van ‘Het Imaginaire Eiland’. Daar zal het beroemde locatietheaterfestival dit jaar doorgang vinden. Bij alle stippen die je aanklikt en ieder filmpje dat wordt geopend, volgt een waarschuwing. Ook al staan er twee enthousiaste presentatrices in het weiland, bromt er een fietser langs en kruipt een kunstenaar uit een tentje: kom niet naar Terschelling, beleef deze alternatieve Oerol-editie thuis.

En dus doen we wat iedereen doet die Oerol volgt vanaf vaste wal: we kijken op weersites. En jawel, ook dat is niet veranderd: terwijl buien over Terschelling lijken te trekken, staan actrice Dionne Verwey en rapper Jennifer Muntslag met doventolk toch droog op het terrein van Westerkeyn bij Midsland-Noord. Zo ervaar je altijd beter weer als je er bent. Het weiland ligt er wel kaal bij, nu er geen 50 duizend festivalgangers naar acts en optredens komen luisteren. Verweij en Muntslag proberen er wat vrolijks van te maken, door hun live gastvrouwschap ‘s ochtends (10.00 u) en ‘s avonds (21.30u) te mixen met eerder opgenomen ontdek-je-plekje-filmpjes, zoals: ‘Hoe word je van stresskip zenpaard.’ Ze laten zich door paardencoach Jaeike richting de wapperende manen van twee paarden dirigeren. Klokhuis-meets-VVV Terschelling; het mag nog wat ironischer.

We springen achterop bij landschapskunstenaar Marc van Vliet die vanuit zijn koepeltentje naar een houtzagerij fietst, actiecamera op zijn voorhoofd. Hij filmt hoe latten in elkaar worden geschroefd. Maar waarvoor? Dat is nog onduidelijk. Een kunstwerk op het wad, zoals eerder zijn prachtige getijdenobject De Zeven Streken? Misschien geeft hij nog uitleg tijdens zijn dagelijkse ‘ongelooflijke maar waargebeurde avonturen van de onbevangen Kasper op het anders zo zinderende eiland.’ Wel tekent hij gretig: het schelpengrind op de welbekende fietspaden verandert spontaan in zwart-wit.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren

Spannender zijn de twee gefilmde scènes als preview van de oorspronkelijk te maken strandopera Kaapdiegoeiekoop door Silbersee, Gouden Haas en NKK NXT van Het Nederlands Kamerkoor. Jibbe Willems schreef een nieuw libretto en legt tijdens een korte Zoom-bijeenkomst (getiteld ‘de virtuele wachtrij’) uit hoe hij aan zijn intrigerende ‘Nederkoloniaalse’ woordenschat is gekomen: ‘Cos solang er is geld te verdien en te maak, sal winst always sèmper altijd immer steeds, boven moraal gaan. En hoekom sal ek da boven sta? Hoe so sal ek better sij dan die res fan die mundi? As er wat te verdien es dan pak ek mi porsie’, zingt Guus van der Steen op een strand (bij Maartenszee, niet op Terschelling). Hoort u daar ook Papiaments, Sranantongo, Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch? En de wind fluistert de boodschap: kooplust gaat boven moraal.

Locatietheater

Oerol 2020 online: Het Imaginaire Eiland

★★★☆☆

Het Imaginaire Eiland is online te volgen t/m 19/6 op https://www.hetimaginaireeiland.nl/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden