Op het einde van de dag is er altijd Limburgse vlaai

Vlaai? Limburg en vlaai. Het is ook altijd hetzelfde. Daar maken Limburgers het zelf naar. Ze eten veel vlaai. Toch is de titel goed gekozen....

Het boek is een verslag van het seizoen 2009-2010 bij Fortuna Sittard, over een zieltogend bestaan in de eerste divisie. Aan het eind van het seizoen daarvoor is Fortuna de licentie kwijtgeraakt. Pas na interventie van de rechter krijgt de club, die aan de wieg stond van het betaald voetbal, de vergunning terug. Dan is het nieuwe seizoen bijna begonnen, terwijl er nog slechts één contractspeler is. Het is een hele klus om genoeg voetballers aan te trekken en de begroting rond te krijgen. Maar hoe weinig geld en spelers er ook zijn, vlaai is er altijd.

Leuk idee, zo’n boek? Ja, het is interessant om een club zo nauwgezet te volgen, hoewel dat natuurlijk geen noviteit is. Hugo Borst zette de toon met zijn meesterwerk De Coolsingel bleef leeg, over een mislukt seizoen van Feyenoord. Dat niveau is alleen weer gehaald door Marcel van Roosmalen, met zijn hilarische jaarverslag over Vitesse. Hij won daarmee zelfs de prijs voor het beste sportboek van 2006.

Wie is de Fortuna-chroniqueur? Ludo van Denderen is een freelancer uit Limburg, die vooral werkt voor het AD. Hij is jong, ambitieus en vrijpostig. Hij was/is supporter van Fortuna Sittard en kent iedereen bij de club. Soms is dat een voordeel, maar lang niet altijd. Hij kiest nogal eens partij. Hij geeft ook vrijblijvende adviezen, confronteert de ene partij met uitspraken van de andere en profileert zich als wijsneus pur sang. Had Fortuna Sittard vaker naar hem geluisterd, dan zou het de club een stuk beter gaan, is een beetje de strekking. Soms zou je wensen dat iemand hem tussen twee thuiswedstrijden een tijdje in de kleedkamer had opgesloten. Desnoods met een paar stukken vlaai.

Is het boek wel lezenswaardig? Ja, vooral omdat het inzicht geeft in de financiële situatie aan de onderkant van het betaald voetbal. Het is armoe troef. Spits Iwan Redan vraagt alleen een lease-auto en een tankpas. Later is zelfs alleen een tankpas genoeg. Paul Voss, een andere spits, speelt een half seizoen op amateurbasis in Sittard. Als hij wordt bedankt voor zijn diensten, moet hij ook nog 300 euro autoschade betalen. Was het dat? Het is jammer dat de karakters weinig tekening krijgen. Middenvelder Charlie van den Ouweland is een van de hoofdrolspelers, maar aan hem is weinig bijzonders te ontdekken. Voetbal is vaak veel interessanter dan de acteurs in het spel.

Heeft het boek een gelukkig einde? Jazeker, hoewel op het nippertje. Op de laatste speeldag van het seizoen weet Fortuna zich te handhaven. De restauratie van de eens zo trotse club gaat verder. Ook dit seizoen is er vlaai in Sittard.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden