Op 'gehouwehoer over literatuur' zit niemand te wachten

'Oh wat een dag, die Bulkboekdag.' De Carmenian Gospel Singers krijgen er niet genoeg van tijdens de opening van de vijfde Bulkboek's Dag van de Literatuur in Den Haag....

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

Van onze verslaggeefster

Ellen van den Boomgaard

DEN HAAG

Duizenden scholieren uit Nederland en België kunnen op de eerste dag van de Boekenweek in het Congresgebouw kennismaken met bekende en onbekende schrijvers. Dat betekent luisteren naar voordrachten van onder anderen Hella Haasse, Maarten 't Hart, Gerrit Komrij en Hugo Claus, interviews met Gerard Reve en Henk Spaan en talkshows met Jules Deelder, Tom Lanoye en Naima El Bezaz.

Een indrukwekkende lijst, maar voor de meeste jongeren uit de bovenbouw van het VWO is het nogal hoog gegrepen, zo blijkt tijdens een lezing van Hella Haasse uit haar nog te verschijnen boek Zwanen Schieten. 'Stomvervelend en strontsaai', vinden de jongeren. Al na een paar minuten praten velen luid door de voordracht heen.

Een optreden van cabaretgroep De Vliegende Panters slaat beter aan bij de jeugd: snel, hard en niet te ingewikkeld. 'Ze lokken je met amusement en proberen dan gauw nog iets over literatuur te vertellen. Ik heb ze wel door hoor', legt een scholier uit Utrecht uit.

Ook naar Bart Chabot en Jules Deelder wordt uitgekeken - niet de literaire kwaliteiten tellen, maar de humor. Deelder heeft een hekel aan 'teringgeouwehoer over literatuur' en heeft bij de aanwezigen daarom al snel een streepje voor.

Als hij echter namen van schrijvers als Paul van Ostaijen, Jack Kerouac en Simon Vinkenoog laat vallen, is de lol er al weer af. En dat betekent: wegwezen naar een andere voorstelling.

Die van cabaratier Freek de Jonge bijvoorbeeld. De zaal is tjokvol, maar dan blijkt dat De Jonge heeft afgezegd. In zijn plaats komt Jomanda voorlezen. Na nog even goed te hebben gekeken of niet toevallig toch Freek is verkleed als Jomanda, is het gros alweer op zoek naar iets anders. 'Wat doet die Jomanda nou hier?' vraagt een meisje zich verwonderd af. 'Die schrijft toch helemaal niet, ik dacht dat zij alleen maar boeken instraalde?'

Veel jongeren ondergaan het verplichte uitje van school gelaten ('we moesten mee, anders waren we natuurlijk niet mee gegaan'), anderen zitten in het zonnetje of hangen in de foyer.

Via een aangesloten computer kunnen scholieren hun reacties, inclusief schrijffouten, kwijt: 'Het is beter dan een blokuur wiskunde, maar literatuur is saai. Ik kijk liever Baywatch. Ik vindt het triest dat organisators denken dat de meeste scholieren het hier reuse interessant vinden. Niet dus.'

Toch komen er van de 6500 scholieren ook enthousiaste reacties, voornamelijk van meisjes. Zij vinden de Bulkboekdag 'tof' en 'gaaf'. 'Het prikkelt de belangstelling.'

Een verademing is ook het gesprek van Michaël Zeeman (van het VPRO-programma Zeeman met Boeken) met vijf scholieres uit Nederland en België over de genomineerden boeken voor de Gouden Uil (de belangrijkste Vlaamse prijs voor oorspronkelijk Nederlandstalige boeken). Op sprankelende wijze weten de meisjes hun liefde voor literatuur te verwoorden.

Aan het eind van de dag blijkt staatssecreatris Nuis vanwege zijn rol als voorganger op de vingers te zijn getikt door fractievoorzitter B. van der Vlies van de SGP. Met zijn verkleedpartij zou hij het kerkelijk ambt bespottelijk hebben gemaakt. Van der Vlies vindt het ongepast dat een bewindsman zich zo uitdost. Nuis had er beter van af kunnen zien, aldus de SGP-fractievoorzitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden