Recensie

Op een zondagochtend is roman die er inhakt

Er valt genoeg aan te merken op Op een zondagochtend, de derde roman van de Franse schrijfster Alice Zeniter (30). Met name de eerste hoofdstukken doen schools aan en staan vol ongerijmdheden. Hoofdpersoon Imre moet een jaar of 6 zijn wanneer hem dit wordt toegeschreven: 'Voor Imre waren zijn familieleden door de heer des Spoorwegen tot slavenarbeid gedwongen lijfeigenen. Hij nam zich voor die ketens zodra hij volwassen was te verbreken en de wijde wereld in te trekken'. Ook dramaturgische onjuistheden leiden af.

Toch is dit een roman die er inhakt. Er heerst Beckettiaanse treurigheid en de setting heeft ook iets absurdistisch. In een oud houten huis omgeven door spoorrails wonen Imre en zijn grootvader, ouders en zijn zus. De grootvader bezat zich elk jaar op de dag van de dood van zijn vrouw, Sara. Zijn schoondochter, Imres moeder Ildiko, sterft bijna even jong.

Het is geen huis voor vrouwen, zegt de tante van Imre tegen het einde, wanneer Imres Duitse vrouw hem heeft verlaten en met hun dochtertje weer naar haar moederland is vertrokken. Hoewel dit vooral het coming of age-verhaal is van Imre, schetst Zeniter hier ook losjes de politieke en sociale geschiedenis van Hongarije van de voorbije eeuw. Speciale rol is weggelegd voor Imres Duitse vriendin Kerstin, die het leven in het post-communistische tijdperk romantiseert. Haar opvattingen botsen met die van Imres grootvader, die zonder het zelf te weten nog heeft meegeholpen aan de etnische zuiveringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Imre blijft, zoals zijn vader, een zachtaardige, maar kleurloze figuur. Niet geïnteresseerd in de grote geschiedenis, desondanks wel een speelbal van het lot.

Op een zondagochtend

Alice Zeniter, Fictie, uit het Frans vertaald door Marijke Arijs. Arbeiderspers; 237 pagina's; euro 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden