Op de valreep toch nog koper voor zeecontainer Keith Haring

H et moest de klapper van de avond worden, maar je kon een speld horen vallen toen een door Keith Haring beschilderde zeecontainer werd geveild. Het kunstwerk, in 1987 gemaakt op het strand van de Belgische badplaats Knokke, was geschat op 1 tot 1,5miljoen euro exclusief 24 procent opgeld voor het Venduehuis, het veilinghuis van de Haagse notarissen.

De container met op de zijkant de schildering van haring, met ervoor bezoekers van de kijkdag en figuranten. Beeld Arie Kievit

Vooraf zei expert en taxateur Peter van Beveren dat er 'gezonde belangstelling' was uit de hele wereld van particuliere verzamelaars en musea. Van Beveren wist de Belgische eigenaar ervan te overtuigen de container in Den Haag te veilen, in plaats van in Londen of New York.

Maar dinsdagavondbleef het stil, ijzingwekkend stil. Niemand in de zaal stak zijn hand op, er kwam geen enkele bieding binnen via internet. Vergeefs zaten medewerkers van het veilinghuis met potentiële bieders aan de lijn. Voor de veilingmeester zat er niets anders op dan lotnummer 145 onverkocht af te hameren: 'Passed.'

Voor 's lands oudste veilinghuis, opgericht in de tijd van Napoleon, stond veel op het spel. De container die in de jaren tachtig bij de Channel Surf Club in Knokke dienstdeed als opslag van surfplanken, moest het Venduehuis internationaal op de kaart zetten als dé plek in Nederland om moderne en hedendaagse kunst te veilen. Grote broers Christie's en Sotheby's trekken zich terug uit Amsterdam.

'Het was spannend, cinematografisch spannend', zegt taxateur Peter van Beveren een dag later. 'Het is volgens mij nog nooit zó stil geweest in Den Haag.' Toch bleef het achter de schermen niet lang stil. Direct nadat de container onverkocht was gebleven, ging het Venduehuis in onderhandeling met de eigenaar en een geïnteresseerde. Iedereen moet tijdens dergelijke aftersales wat water bij de wijn doen: verkoper, veilinghuis en bieder.

Anoniem

En dat lukte. Drie uur later, rond 23.00 uur, werd de deal alsnog beklonken. De verkoopprijs ligt 'ruim boven de 1miljoen euro', laat directeur Peter Meefout weten. 'Hiermee heeft het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage bewezen ook in het hogere segment in staat te zijn onder moeilijke omstandigheden topresultaten te realiseren.' Het is een recordbedrag voor het veilinghuis.

De nieuwe eigenaar blijft anoniem. 'Het is een buitenlandse ondernemer die zijn sporen als kunstverzamelaar van moderne en hedendaagse kunst ruimschoots heeft verdiend', zegt directeur Meefout. Expert Van Beveren: 'De eigenaar weet nog niet waar de container heen gaat. Hij heeft in Azië, Europa, Amerika en Australië plekken om hem te laten zien, ook aan het publiek. Ga maar googelen, dan kom je hem gelukkig niet tegen.'

Keith Haring beschilderde in 1987 de zijkant van een container van een surfclub in Knokke, voor de lol en gratis. Het kunstwerk verdween uit zicht tot 2010 (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.