Op de leeslijst: Smith, Grunberg en Kuijer

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Ali Smith: How to be Both

Hamish Hamilton, import Penguin Books Benelux
372 pagina's; ca. € 13,50.

Intelligent, speels, humoristisch. Dat zijn steekwoorden die al na enkele pagina's in je opkomen, volgens de recensie van Hans Bouman in de Volkskrant (****). Opmerkelijk, want het verhaal is bloedserieus, de thematiek is uitgesproken intellectueel en een van de twee vertellers is de geest van een Italiaanse Renaissancekunstenaar.

Er zijn twee edities op de markt. De ene begint met het relaas van het 16-jarige, jongensachtige meisje George, de andere met dat van kunstenaar Francesco del Cossa. Afhankelijk van welke editie je in handen krijgt, lees je óf eerst het verhaal van George, óf dat van Francesco. Door die twee edities verdeelt Smith haar lezers in twee groepen, die elk een geheel andere leeservaring hebben. Persoonlijk vermoed Bouman dat een entree met de aanstekelijk vinnige George als hoofdpersoon de lezer het krachtigst de roman intrekt.

De kunstenaar leeft in 1460, George vele eeuwen later maar de twee verhalen over liefde en onrecht laten zich samen lezen als een tijdloze roman waar werkelijkheid en fictie prettig door elkaar lopen.

null Beeld Penguin
Beeld Penguin

Arnon Grunberg: Ich will doch nur, dass ihr mich liebt

Onder redactie van Caroline Mulder en Vic van de Reijt
Nijgh & Van Ditmar/ Bijzondere Collecties UvA
213 pagina's; € 29,95.

Arnon Grunberg is begin dit jaar weer bij zijn moeder ingetrokken in Amsterdam-Zuid. Het is ter voorbereiding op zijn twaalfde roman, over een moeder en een zoon. Grunbergs moeder lijkt op alle moeders, want ze wil dat hij de mooiste en de beste is. 'Alleen is ze fanatieker', schreef hij al in zijn debuut Blauwe maandagen.

Ich will doch nur, dass ihr mich liebt brengt het schrijverschap van Arnon Grunberg in kaart: van zijn jeugd voorafgaand aan zijn debuut in 1994, tot aan het heden. We moeten nu ook weer niet denken dat Grunberg alleen nog maar bij zijn moeder verblijft, schrijft Arjan Peters in zijn recensie (****). 'Enkele weekoverzichten van de maand april, ook opgenomen in het gul geïllustreerde overzichtswerk met de (aan Fassbinder ontleende) titel Ich will doch nur, dass ihr mich liebt geven een indruk van zijn onwaarschijnlijke beweeglijkheid en productiviteit.'

Het boek is een uitgave ter gelegenheid van het 25-jarig schrijversjubileum van Grunberg. Tegelijk is er een gelijknamige tentoonstelling die tot 1 februari 2015 te zien is bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ook bijzonder: een beperkte uitgave van Het Bestand. Voor 99 euro krijgt de Grunberg-liefhebber een chic, genummerd en gesigneerd verzamelobject dat, afgezien van de titelpagina, louter blanco pagina's bevat. De inhoud zit verstopt in een usb-stick in het hart van het boek. Op die stick staat een videoboodschap van de auteur, en een novelle.

null Beeld Nijgh&VanDitmar
Beeld Nijgh&VanDitmar

Guus Kuijer: De Bijbel voor ongelovigen, deel 3

Atheneum - Polak & Van Gennep
304 pagina's; € 19,99.

Hoewel het bijbelproject van Guus Kuijer niet origineel is, is het wel prijzenswaardig, schrijft Gert J. Peelen in de Volkskrant. Vier sterren krijgt De Bijbel voor ongelovigen, deel 3 - Saul, David, Samuel en Ruth. Kuijer, van origine kinderboekenschrijver, dingt donderdag 13 november mee naar de AKO Literatuurprijs 2014 voor het tweede deel van zijn ironische bijbelvertelling.

De verhalen krijgen bij Kuijer een verfrissende, tegendraadse twist. Het zit allemaal net even anders dan we dachten. Kuijer schetst Abel als een irritante schijnheil die zijn broer het bloed onder de nagels vandaan treitert. Hij zet Noach, die met zijn evacuatie per ark weliswaar de totale uitroeiing van mens en dier voorkwam, neer als een onberekenbare, godsdienstwaanzinnige alcoholist.

Zijn kinderboekervaring levert direct en toegankelijk proza op, zo staat in de recensie. 'Samen met zijn humoristische en ironische visie op Gods Woord is dat een verklaring voor het succes, al hekelen sommige gelovigen onder zijn lezers zijn 'badinerende toontje'.' Winnen zal hij de 13e wel niet doen - deel 3 haalde de shortlist niet - maar het is Kuijer met dit niet zo originele maar wel uiterst vermakelijke project zeker gegund.

null Beeld Athenaeum
Beeld Athenaeum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden