Op de leeslijst: Lerner, Faber, Karjalainen

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

Beeld Joost van den Broek

Tove Jansson - Work and Love

Tuula Karjalainen
Vertaald van Fins naar Engels door David McDuff
Particular Books
290 pagina's
ca. 20 euro

Moem is dat witte beestje dat op een nijlpaard lijkt maar dat niet is. Samen met zijn eveneens mondloze Papamoem en Mamamoem woont hij in het Moeminhuis in de veilige vallei. Daarbuiten dreigt gevaar, van de zee bijvoorbeeld, maar thuis zitten de Moemins lekker bij de kachel en roken ze hun tabakje.

De Finse kunstenares Tove Jansson bedacht de wezentjes in 1945. Inmiddels zijn haar zachtaardige creaties, die overigens best eens drinken en vloeken, de wereld overgegaan in boek- en theatervorm. Verder illustreerde Tove de Finse vertalingen van Tolkien en Lewis Carroll, zo staat in deze biografie door landgenote Tuula Karjalainen.

'Het is een kleurrijk boek, in meer dan één opzicht', schrijft Arjan Peters in zijn recensie. Zo ontdekte Tove na een aantal relaties en een bijna-huwelijk dat ze lesbisch was. Lastig omdat homoseksualiteit verboden was in Finland en tot 1981 als enge ziekte gold. Wie de biografie leest, ziet terug dat Tove haar gevoel naar veiligheid in haar Moemins stopte. Toe-tikki, die een glanrol vervult, blijkt gebaseerd op haar vaste partner sinds de jaren '50, Tuulikki Pietilä. Of zoals de recensent het ziet: 'Met Toe-Tikki bracht Tove haar eigen Tuulikki een ode.'

Beeld particular
Moem-postzegel.Beeld Jansson

The Book of Strange New Things

Michel Faber
Canongate
512 pagina's
€ 17,99

Michel Faber werd geboren in Den Haag maar is Engelstalig. The Book of Strange New Things is niet zijn eerste boek, noch zijn eerste flirtage met sciencefiction. Hij schreef ook Under the Skin, een verhaal over een nymfomane alien. Met Scarlett Johansson in de hoofdrol werd dat boek verfilmd en belandde in veel favo filmjaarlijstjes.

Deze keer draait het ook om een man-vrouwverhouding. De christelijke predikant Peter Leigh reist naar de gekoloniseerde planeet Oasis om daar het geloof te brengen. De Oasiërs, wiens gezichten eruit zien als placenta's met twee foetussen, hebben honger naar informatie over Jezus. De Bijbel is voor hen het wonderlijke boek uit de titel. Peter heeft zijn vrouw Beatrice op aarde achtergelaten. Via kosmische e-mail wisselen ze ervaringen uit, die een steeds grimmiger toon krijgen. Ze leven letterlijk en figuurlijk op verschillende planeten.

'Faber brengt de planeet, met zijn 72 uur lange etmalen, zijn groene water en spiraalvormige regenbuien, bekwaam tot leven', schrijft Hans Bouman in de Volkskrant.' De lijdensweg van Fabers eigen echtgenote die afgelopen zomer overleed aan kanker, is van grote invloed geweest op dit boek. 'Wat een schrijver, die na zo'n ervaring met een roman komt die sentimenteel noch verbitterd is.'

Beeld canongate

22:04

Ben Lerner
Vertaald uit het Engels door Arthur Wevers
Atlas Contact
302 pagina's
€ 19,99

De verteller uit 22:04 heeft een bijzondere hartafwijking. Het wordt hem aan het begin van het boek verteld in het ziekenhuis, waar hij wordt bijgestaan door zijn beste vriendin. Die heeft hem net gevraagd of hij haar spermadonor wil zijn. Wil hij wel een kind? Zijn korte verhaal is net gepubliceerd in The New Yorker en hij werkt aan een boekvoorstel, ook al weet hij dat hij niet lang meer heeft en dat boek er nooit gaat komen. Het zijn kortom onzekere tijden.

De roman heeft een bijzondere structuur, van fictie binnen de fictie. 'Alsof de verteller kan tijdreizen', schrijft Persis Bekkering in haar recensie. '22:04 is al met al een vreemd boek, vernieuwend. Het is zowel proza als poëzie, fictie als non-fictie, waarheid en leugen, universeel en persoonlijk.' De fictie lijkt soms oprechter, omdat de toon meer ontspannen is. Lerner is dol op lange zinnen met veel Griekse leenwoorden, maar zo schrijft ze, die zinnen zijn niettemin prachtig.

Beeld Atlas Contact
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden