Op de leeslijst: Hamid, Dagerman en Pye

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Shadi Hamid: Temptations of Power

Oxford University Press;
269 pagina's;
ong. € 16,50.

Shadi Hamid studeerde Politics aan de University of Oxford, en was directeur van het Brookings Center in Doha, Qatar. Daarnaast was hij ordeschepper in de chaos van de Arabische onrust die sinds 2010 heerste. Voor veel journalisten is hij in die tijd heel waardevol gebleken. Zij zullen dan ook blij zijn met een boek van zijn hand. Met recht, volgens Rob Vreeken.

De schrijver stelt dat er van politieke natuurwetten geen sprake is. Kijk maar naar de Moslimbroeders, die zich tijdens en na de volksopstand opmerkelijk kalm en op de achtergrond hielden. Daarnaast zijn zij in Egypte en Jordanië naarmate de pressie vanaf de jaren negentig toenam, steeds gematigder. Van de democratie die er doorgezet moest worden - de Arabische Lente - is alleen Tunesië overgebleven. Een uitzondering? En waarom? Kun je liberalisme überhaupt combineren met islamisme?

Oordeel van de Volkskrant

Temptations of Power

null Beeld Boekcover
Beeld Boekcover

Stig Dagerman: Bruiloftslied

Vertaald uit het Zweeds door David Grävling.
Koppernik;
245 pagina's;
€ 18,50.

In een warm getoonzet verhaal over een arm dorpje kraakt Stig Dagerman harde noten, volgens Arjan Peters. De Zweedse schrijver pleegde op zijn 31ste zelfmoord, vijf jaar na het schrijven van deze laatste roman in 1949. Deze is wonderbaarlijk zacht, voor degenen die Het verbrande kind (in 1962 door Bernlef vertaald) kennen.

Een boerendochter trouwt met de dorpsslager, welke dronken op de plechtigheid verschijnt. Dit omdat hij de enige andere slager in het dorp een borrel aanbood, vanwege zijn mistroostigheid. Iedereen in dit boek is deerniswekkend; zo is er het meisje dat ondanks haar lipgloss genaamd 'kusvast' nooit was gekust, en de ongenode maar onzichtbare zwerver.

De personages mogen soms ontroostbaar lijken, Dagerman lijkt zich het boek lang over ze te ontfermen.

Oordeel van de Volkskrant

Stig Dagerman

null Beeld Boekcover
Beeld Boekcover

Michael Pye: Aan de rand van de wereld - Hoe de Noordzee ons vormde

Vertaald uit het Engels door Arthur de Smet, Pon Ruiter en Frits van der Waa
De Bezige Bij Antwerpen;
430 pagina's;
€ 29,99.

Aan de rand van de wereld is een geschiedenisboek van de landen rond de Noordzee, ten tijde van de Middeleeuwen. In dit boek luidt de uitdagende stelling als volgt: niet de Middelandse Zee, maar de Noordzee is de kraamkamer van onze moderne wereld.

Britse journalist en historicus Michael Pye (1946) schreef een boeiend geschiedenis boek over handel, deniers en vrouwen. Het boek gaat over hoe volkeren rond de Noordzee te tijden van de Middeleeuwen de eerste grote stappen zetten richting ons op geld gedreven systeem, de moderne wetenschap, een rechtvaardige justitie, en een opener kijk op lust en liefde.

Volgens Bert Wagendorp laat de schrijver hier een heel ander beeld van deze tijd en plek zien dan we gewend zijn. Het ging niet alleen over een beetje vissen, terpen bouwen en mannen Gods doodslaan, maar ook over handelsroutes voor goederen en ideeën aanleggen. De hoofdrol is in dezen weggelegd voor de Friezen, met hun Mare Frisicum.

Aan de rand van de wereld was het boek van de maand november, bij De Wereld Draait Door.

Oordeel van de Volkskrant

Aan de rand van de wereld

null Beeld Illustraties uit het boek
Beeld Illustraties uit het boek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden