Op bed in een besloten omgeving

Volgens kringen rond de familie is het hart van Willem Holleeder op de sukkel geraakt doordat hij te veel anabole steroïden heeft geslikt....

Niet door zijn bril, maar door een malle pruik valt de eertijds beroemde muziekproducer Phil Spector op. Hij zit ook al weer wat jaren in voorarrest, in afwachting van de rechtszaak waarin hij terechtstaat voor de moord die hij zou hebben gepleegd op Lana Clarkson, een ravissante bijrol-actrice uit de categorie Love Boat. Daarmee is het misdaadgehalte van VN genoemd. De andere stukken gaan over schrijver Charles Frazier, de Belgische activist Ernest Mandel en over de omstreden prof. Tariq Ramadan.

Omstreden op een ander niveau is in De Groene Amsterdammer de op 3 april gestorven astroloog Simon Suiker. De aan lager wal geraakte society-kappersknecht werd geconsulteerd door rijke en soms vage BN’ers, onder wie Neelie Kroes, Dirk-Jan Paarlberg, Ruud Gullitt en vooral Nina Brink, die direct na zijn overlijden telefoontaps uit Kuipers woning zou hebben laten weghalen. Daarmee is De Groene het eerste weekblad dat serieus aandacht aan deze zaak besteedt. De Groene is ook het eerste medium dat de auteur Hans Koning een volwassen postuum geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat de naar Amerika geëmigreerde Koning vlak na de Tweede Wereldoorlog bij De Groene heeft gewerkt. Politiek zeer correct is het stuk waarin de integriteit van Fleur Jurgens tegen het licht wordt gehouden. Jurgens schreef Marokkanendrama en bezong onlangs in HP/De Tijd haar burgertruttendom. Toen ging het over goede manieren van kinderen. HP/De Tijd focust ditmaal op de senioren. De voorzitter van de EO, Arie van de Veer is 65 en de schrijver Cees Nooteboom is 74. Ze worden beiden geïnterviewd over zaken waar ze verstand van hebben. De twee komen qua vitaliteit overigens nog niet in aanmerking voor het artikel over woonvormen voor bejaarde ouders, dat vooral de welgestelde senior aanbelangt, want niet iedere rollatorpiloot kan voor 3.000 euro per maand in Residence Chateau in Den Haag gaan wonen. Hoe welgesteld ook, soms rest niets anders dan een bed in een verpleeghuis. Daar verblijft blijkens Elsevier de demente echtgenoot van Eerste Kamerlid Heleen Dupuis. Beiden zijn hoogleraar (geweest). Zo gaan die dingen dus soms ook. Dat kan zelfs gelden voor de honderd gelukkigen die zich vriend of adviseur van kroonprins Willem-Alexander mogen noemen. Ze zitten goed in de slappe was, hebben een interessante baan, of een interessante geen-baan. Opvallend genoeg, komt er niet een uit de wereld van de kunst. Netwerker Willem-Alexander hoeft dit nummer van Elsevier ook niet te lezen om ze te selecteren.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden