Op avontuur met de Japanse crimi-clowns

Alsof iemand De Peetvader en The Sopranos in een blender heeft gestopt en met teriyakisaus heeft overgoten. Zo zijn de Yakuza-games het best te omschrijven. Ook aflevering 6 is een serieus levensverhaal en kermis in één.

Peter van Ammelrooy
Al het goeds komt van boven - ook in Yakuza 6. Beeld Sega
Al het goeds komt van boven - ook in Yakuza 6.Beeld Sega

Fietsen veroorzaken meer doden in het verkeer dan auto’s, konden we de afgelopen week in de krant lezen. Wie Yakuza 6: The Song of Life heeft gespeeld zal die ontwikkeling niet verbazen. In deze game maakt het hoofdpersonage, Kazuma Kiryu, regelmatig slachtoffers met een rijwiel. Hij rijdt zijn belagers niet ondersteboven – nee, hij raapt fietsen op om zijn tegenstanders ermee om de oren te slaan.

Fietsen zijn niet de enige objecten die Kiryu tijdens gevechten van de grond raapt en zeker niet de meest onlogische. Een gasfles (Leeg? Gevuld?) of een reclamelichtbak zijn nog te begrijpen als strijdmiddel. Maar hoeveel schade denkt Kiryu aan te richten met zo’n plastic oranje-wit gestreepte verkeerspion waarmee wegen worden afgezet?

Er is wel meer vreemd aan Yakuza 6: The Song of Life en dat is ook meteen het woest-aantrekkelijke aan deze Japanse game: het is alsof iemand The Godfather (film), The Sopranos (tv-serie) en Grand Theft Auto (game) in een blender heeft gestopt en met teriyakisaus heeft overgoten. Daarbij komt dat de yakuza – de Japans variant op de cosa nostra – van zichzelf al een bizar fenomeen is. De grootste clan, Yamaguchi-gumi, bracht in 2013 een glossy uit voor haar leden.

Crimineel mét kind. Beeld Sega
Crimineel mét kind.Beeld Sega

Gangsterbaby

Yakuza 6 begint meteen goed. We zien Kiryu in een café waar hij wordt opgemerkt door een lid van een andere bende. Ze gaan naarbuiten, Kiryu rost zijn tegenstander in elkaar, stapt het café weer binnen zonder een buil of gekreukelde kleren en lijkt daar de voorbereidingen treffen voor het opsnuiven van een lijntje cocaïne.

Maar het witte poeder is geen harddrug: het verdwijnt in een fles. Met speen. Waarmee Kiryu vervolgens een baby voedt – de baby van zijn adoptiedochter Haruka die na een schimmig ongeluk in een coma is geraakt. Aan Kiryu de taak om de vader van de baby te vinden en uit te zoeken wie Haruka het ziekenhuis heeft in gereden. Eén ding wordt snel duidelijk: zijn criminele verleden haalt onze Japanse gangster in.

Meer dan een game is Yakuza 6 is interactieve film waarin de vertelling steeds kort wordt onderbroken door vechtpartijen en vreemde verpozingen, en héél Japans. Die drie elementen kunnen niet zonder elkaar.

Zonder het geknok zou Yakuza 6 een saaie zit zijn die tegen de 25 uur duurt. Bij sommige tussenscènes zit je soms wel een half uur met de armen over elkaar, terwijl het verhaal zich op het scherm ontrolt. Zonder dat filmische verhaal zou het een behoorlijke middelmatige game zijn, want in het vechten zit weinig variatie. Alle lokale verschijnselen maken de bizarre mix die Yakuza 6 is, compleet.

Een gastrol voor Takeshi Kitano. Beeld Sega
Een gastrol voor Takeshi Kitano.Beeld Sega

Game in game

Over dat laatste: Yakuza-games hebben zich altijd al onderscheiden door alle nevenactiviteiten die je in de game kunt ontplooien. Je kunt met Kiryu het honkbalveld opstappen. Je kunt hem een ‘gezelschapsbar’ laten bezoeken. Je kunt hem laten inloggen op een erotische webcam. Of hem een hengeltje laten uitgooien.

Kiryu laat zich zelfs overhalen om het kostuum aan te trekken van Ono Michio, de fictieve mascotte van de stad Onomichi. Of hij kan tijdens de game verweesde katten opsporen voor een kattencafé dat zonder beestjes zit.

Yakuza 6 bevat zelfs complete klassieke speelhalspellen als Puyo Puyo, Out Run, Super Hang-On, Space Harrier en Fantasy Zone. Kiryu kan zelfs de tijd verdrijven met Virtua Fighter 5: Final Showdown – een game die nooit buiten Japan is uitgebracht.

Uitgever Sega heeft alle registers opengetrokken voor deze Yakuza-aflevering. Kiryu kruist zelfs het pad van de gevierde 71-jarige beroemdheid, regisseur, acteur en komiek Takeshi Kitano. Die heeft de rol op zich genomen van bendeleider Hirose Tiru.

Yakuza 6 is de laatste game met Kazuma Kiryu in de hoofdrol – een gladde, gespierde veertiger met een tronie dat vrijwel altijd op onweer staat. Het lachen is hem kennelijk vergaan in een leven van misdaad. Dat zal de westerse gamer die zich in Kiryu’s wereld waagt nooit gebeuren. The Song of Life is een plaat die we nog wel een tijdje blijven draaien.

Yakuza 6: The Song of Life (Sega)

Uitgebracht voor PlayStation 4

Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden