InterviewISH Dance Collective

Op 45 meter hoogte maakt ISH Dance Collective de leegte van de lockdown invoelbaar

De opnamen van Rooftop Sessions Chapter Five vinden plaats op het dak van Forum Groningen.

Charissa Promes
Breakdancer Tim Jansen in actie voor Rooftop Sessions Chapter Five, op het dak van het Forum in Groningen. Beeld David Vroom
Breakdancer Tim Jansen in actie voor Rooftop Sessions Chapter Five, op het dak van het Forum in Groningen.Beeld David Vroom

Op het dak van het Groningse Forum prijkt een dj-booth onder de hoogstaande zon. Een hiphopbeat dreunt door de speaker. Verderop tekenen de Martinitoren, kerkklokken en bouwkranen de skyline van de historische binnenstad. Hier, 45 meter boven de grond, heeft een groep jongens zich verzameld voor de opnamen van de Rooftop Sessions Chapter Five, de nieuwe dansfilm van ISH Dance Collective.

Tijdens de eerste lockdown riep artistiek leider Marco Gerris van ISH de Rooftop Sessions in het leven: een serie korte films, te zien via sociale media, waarin dansers, extreme sports-beoefenaars zoals bmx’ers, en musici de impact van de huidige beperkingen onderzoeken tegen de achtergrond van stedelijke skylines. Er zijn inmiddels vier films gemaakt (terug te zien via de website van ISH en op YouTube), met onder meer een ontmoeting van dansers Lars De Vos en Gino Jagessar op een Rotterdams dak, waarbij zij zich in de undergrounddansstijl ‘locking’ lieten opzwepen door de saxofoon van Sanne Landvreugd. Nu wordt op het dak van het spectaculaire Groningse cultuurcentrum Forum de vijfde aflevering gefilmd, die donderdag online verschijnt.

‘Hoe mooi zou het zijn als we een shot kunnen draaien vanaf die kerktoren daar, naar dit dak?’, roept Gerris enthousiast, terwijl hij in de verte wijst. De productieleider wordt opgetrommeld om te kijken of ze dat voor elkaar kan krijgen.

Vorig jaar nog ontving Marco Gerris de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (à 150.000 euro) voor zijn grensverleggende werk bij dansgezelschap ISH. Maar ook voor hem betekende de lockdown gewoon dat alle voorstellingen en tournees uit zijn agenda werden geschrapt.

Gerris: ‘Een filmproject was toen het eerste dat in mij opkwam. En een dak vond ik symbolisch voor de periode waarin we zaten. Als je naar boven kijkt, ervaar je de vrijheid, maar als je naar beneden kijkt, voel je je toch weer bekneld.’

Na de eerste serie zelf te hebben geregisseerd wil Gerris nu jonge makers eenzelfde kans geven om nieuw werk te maken. ‘Want zij hebben het nog veel moeilijker dan ik.’

Onder het toeziend oog van de artistiek leider neemt Mohamed Yusuf Boss, een van de regisseurs voor deze editie, de leiding. Boss is zelf ook choreograaf van zijn eigen gezelschap X_YUSUF_BOSS. ‘Zullen we dat duet nog even doorlopen?’, vraagt hij zijn dansers. ‘Vijf, zes, zeven, acht...’ Dansers Ser Sebico en Tim Jansen springen direct in positie en nemen zonder muziek hun bewegingen door.

Danser Ser Sebico op het dak van het Forum.  Beeld David Vroom
Danser Ser Sebico op het dak van het Forum.Beeld David Vroom

Hij kent deze dansers en muzikant DJ Irie al heel lang, vertelt Boss even later. ‘We komen allemaal uit Groningen en we mogen nu eindelijk weer samenkomen. Dat is supersick. Toen we hier aankwamen vandaag en we met z’n allen in de lift stonden, dacht ik: o ja, we mogen weer! Want: contactberoepen’, zegt hij met een grote glimlach.

Zijn korte film Chapter Five gaat over de leegte en de ruimte die nog altijd het gevolg zijn van de lockdown. Ruimte in de stad, maar ook in je agenda, en misschien zelfs in je hoofd. Die leegte kan leiden tot een gevoel van beknelling, maar ook bevrijding, laten Boss en zijn dansers op het Groningse dak zien.

‘Het leek mij tof om drie mensen bij elkaar te brengen die op hun eigen manier omgaan met de ruimte’, zegt Boss. ‘Ser willen we bijvoorbeeld zo positioneren dat die leegte invoelbaar wordt, hij geeft zich er helemaal aan over.’

Die overgave zien we terug in de souplesse en flexibiliteit van de hiphopdanser. Breakdancer Tim Jansen daarentegen vult de ruimte juist met zijn energie. Door zijn explosieve bewegingen die elkaar snel opvolgen, kun je niet om zijn aanwezigheid heen.

De kerktoren slaat vijf en dat is het startsignaal. Cameraman Roderik Patijn skateboardt met camera in de hand van de ene naar de andere kant van het dak, richting de dansers. Een lang, vloeiend shot dat de leegte van de stad moet benadrukken.

Filmopnamen in de laagstaande zon op het dak van het Forum.  Beeld David Vroom
Filmopnamen in de laagstaande zon op het dak van het Forum.Beeld David Vroom

‘Gaat filmen vanuit die kerktoren nog lukken?’, vraagt Gerris zijn productieleider. Helaas, geen succes. ‘Het is zaterdag én corona, het zit helemaal dicht.’ Desondanks is Gerris tevreden. ‘Kijk, dat licht, de stand van de zon; we krijgen alleen maar mooiere plaatjes.’

Ondertussen start de dj een donkere soundscape in. De golvende armen van danser Sebico lijken mee te bewegen met de wat killer wordende wind. Boss en co-regisseur Thomas Krikken kijken met een tevreden glimlach mee met de camera, terwijl hun hoofden ritmisch knikken op de muziek van DJ Irie. Hun gefluister gaat op in het geruis van de lucht.

Tegen het licht van de ondergaande zon doet breaker Jansen dan nog een van zijn laatste spectaculaire freestyles op het dak. Nauwelijks onder de indruk van de hoogte waarop hij zich bevindt, draait hij rondjes in handstand, glijdt af naar zijn rug en drukt zich weer op naar zijn handen. Zijn krachtige en ogenschijnlijk moeiteloze improvisatie wordt door Boss geïmponeerd ontvangen: ‘Oe-hoe-hoe-hoe! O shit, Tim, die was er-rug!’

Rooftop Sessions Chapter Five verschijnt 29/4 om 20.30 uur op de socialemediakanalen van ISH: YouTube, Instagram en Facebook. De eerdere films zijn terug te zien via ishdancecollective.com.

Forum Groningen

Als je toch Rooftop Sessions organiseert, dan kun je net zo goed kiezen voor een spectaculair dak. Het Forum Groningen, vlak achter de Grote Markt, voldoet aan de eisen. Er was in de aanloop naar de opening van het gebouw, in november 2019, nogal wat wantrouwen tegen deze enorme ‘rots’ pal in het centrum, maar het Forum (van NL Architects) is inmiddels drievoudig winnaar van de Groninger Architectuurprijs (vakjury, publieksjury, onlinestemming) en werd door de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA) verkozen tot Beste Gebouw van 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden