'Oorsprong' is vintage Dan Brown, zij het met wat minder geweld dan we gewend zijn

De auteur husselt religie, robotica, futurologie, het Spaanse koningshuis en de oeuvres van William Blake en Friedrich Nietzsche aangenaam door elkaar.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Waar komen we vandaan, en - vooral - waar gaan we heen? Dat zijn de bepaald niet makkelijk te behappen thema's van het nieuwste boek van Dan Brown. Diens held Robert Langdon heeft er in Oorsprong zijn handen 537 pagina's vol aan. De onverschrokken hoogleraar kunstgeschiedenis met een voorliefde voor codes reist ditmaal naar Bilbao, alwaar hij in het Guggenheim museum een bijzondere presentatie van een goede vriend, Edmond Kirsch, zal bijwonen. Wat de briljante futuroloog, computerdeskundige, uitvinder en ondernemer precies gaat doen is voor Langdon nog een mysterie als hij in het eerste hoofdstuk het boek binnenwandelt, maar hij verwacht er veel van.

De lezer weet op dat moment al iets meer. In de proloog wordt een geheime ontmoeting beschreven tussen Kirsch en drie religieuze leiders: een rabbi, een kardinaal en een oelama. Het drietal reageert geschokt op wat ze te horen krijgen, hun hele wereldbeeld kantelt. De lezer krijgt het op zijn beurt natuurlijk (nog) níet te horen, maar hij heeft wel zo zijn vermoedens. In het boek dat hij in handen heeft zal religie, zoals vaak bij de schrijver van De Da Vinci Code, een voorname rol gaan spelen.

Het verhaal komt op stoom als in hoofdstuk 2 - Langdon struint nog niets vermoedend door het museum - een akelige huurmoordenaar wordt geïntroduceerd. En ja hoor, je kunt er op wachten, Kirsch wordt een paar pagina's verder tijdens zijn presentatie, maar nog voordat hij zijn opzienbarende ontdekking heeft kunnen openbaren, omgelegd, waarna de lezer de beproefde achtbaan van Brown mag opklauteren.

Dan Brown: Oorsprong
Vertaald door Erica Feberwee en Yolande Ligterink.
Luitingh Sijthoff.
E-book: 17,99
Print: 24,99
Vanaf 3 oktober verkrijgbaar.

Alwetende supercomputer

En daar gaan we, met Langdon op de voorste rij. De held probeert in een race tegen de klok te ontrafelen wat de ontdekking van Kirsch precies behelst en waarom bepaalde lieden daar zo bang voor zijn. De hoogleraar wordt bij zijn zoektocht uiteraard geholpen door een aantrekkelijke jonge vrouw. Ambra Vidal is museumdirecteur en ook nog eens de verloofde van de Spaanse kroonprins, jawel.

De tocht van Langdon en Vidal gaat van Bilbao naar Barcelona, alwaar het tweetal in de mooiste bouwwerken van de stad heel wat gepuzzel en geweld voor de kiezen krijgt. We doen ook de Sagrada Família aan, waar Langdon weer eens last krijgt van zijn hoogtevrees en mag vrezen voor zijn leven. Gelukkig worden ze geholpen door een door Kirsch ontwikkelde, alwetende supercomputer, luisterend naar de naam Winston.

Meer zullen we niet verklappen. De Amerikaanse schrijver heeft opnieuw een aanstekelijk boek geschreven. Het is vintage Brown, waarin een hoop al dan niet vaste thema's de revue passeren. Religie natuurlijk, maar ook robotica, futurologie, het Spaanse koningshuis en de oeuvres van William Blake en Friedrich Nietzsche worden aangenaam door elkaar gehusseld door de Amerikaanse schrijver.

Misschien dat er wat minder geweld dan normaal is, maar het blijft grappig dat Brown tijdens weer een nietsontziende jacht op leven en dood altijd even tijd weet vrij te maken om wat historische en toeristische informatie te delen met zijn lezers.

Of de vragen uit de eerste zin worden beantwoord in Oorsprong laten we in het midden, maar het einde komt wel wat abrupt. Curieus is bovendien dat het verhaal daarna nog even verder kabbelt door Barcelona. We dachten alle bezienswaardigheden wel zo'n beetje achter de rug te hebben, zelfs het stadion van FC Barcelona passeerde de revue, maar we moesten natuurlijk ook nog even de Montjuïc op. En dat doen we dan ook.

Dan Brown is de Da-Vinci-Code-man. Wereldwijd werden van de bejubelde en bekritiseerde roman 81 miljoen exemplaren verkocht. Bij het uitkomen van zijn nieuwe boek doet de teruggetrokken schrijver een boekje open over zijn leven in een uitgebreid interview in Volkskrant Magazine. Lees dat hier. (+)

Dan Brown gefotografeerd voor Volkskrant Magazine. Beeld Robin de Puy
Dan Brown gefotografeerd voor Volkskrant Magazine.Beeld Robin de Puy

Militaire operatie

Het is niet onopgemerkt gebleven dat Dan Brown dezer dagen met een nieuw boek op de markt komt. Grote interviews, in deze krant, maar ook in The New York Times, dure advertenties, snippertjes informaties over de locaties waar de Amerikaanse bestsellerschrijver zijn vaste held Robert Langdon ditmaal zijn avonturen laat beleven.

Met militaire precisie werd de lancering van Oorsprong (vertaling van Origin) voorbereid. D-day valt op 3 oktober, om 7 uur Nederlandse tijd kunnen de fans het boek bij de boekhandel gaan halen. Een aantal opent er speciaal de deuren voor.

Recensenten mochten drukproeven, na ondertekening van een stapel officiële documenten, eind vorige week ophalen, onder een strikt embargo dat gold tot zondagochtend 6.01 uur.

De eerste oplage van Oorsprong in Nederland en België bedraagt 300 duizend exemplaren. Van zijn laatste boek, Inferno, zijn in beide landen meer dan 550 duizend exemplaren verkocht. Het was daarmee het bestverkochte boek van 2013. In totaal zijn er 4,6 miljoen boeken van Brown van de hand gegaan in het Nederlandse taalgebied. Wereldwijd zijn er van Brown zo'n tweehonderd miljoen boeken verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden