Oorlogsspektakel vol Hollywoodsterren strijkt neer op Urk

Ze kunnen nu elk moment beginnen, de opnamen van de beoogde Hollywood-blockbuster: het oorlogsepos Dunkirk. Te Urk, welteverstaan. Het is de grootste filmproductie die Nederland aandoet sinds A Bridge too Far in 1976, het in Deventer gefilmde oorlogsepos over de slag om Arnhem.

Bor Beekman
De vuurtoren van Urk. Beeld anp
De vuurtoren van Urk.Beeld anp

Urk faciliteert de wateropnamen van de in juli 2017 in de bioscoop verwachte historische speelfilm van Christopher Nolan (45), regisseur van blockbusters als The Dark Knight en Interstellar.

Vanaf maandag staan ruim tweehonderd man crew en zo'n zeventig figuranten per dag paraat. Ook arriveert een filmvloot van vijfentwintig à dertig boten. In de haven wordt al druk gesleuteld aan filmrekwisieten, zoals onderdelen van een Brits jachtvliegtuig. Lege woningen in het vissersdorp zijn verhuurd aan medewerkers van de film, die naar verwachting een maand lang in het vissersdorp zullen bivakkeren.

Zenuwcentrum

Dunkirk speelt zich af tijdens de evacuatie van de tot op het strand van Duinkerke teruggedrongen Franse, Belgische en Britse troepen, die in 1940 op miraculeuze wijze wisten te ontkomen aan de nazi's. Churchill trommelde elk beschikbare boot op: ruim achthonderd schepen, waaronder viskotters. De Amerikaanse-Britse productie, met acteurs als Tom Hardy en Mark Rylance, beschikt over een onbekend maar vermoedelijk enorm budget. Cameraman is de Nederlander Hoyte van Hoytema (44), die eerder met de regisseur werkte bij diens sciencefiction Interstellar.

Urk dient als zenuwcentrum maar komt zelf geheel niet in beeld; de gekozen filmlocatie bevindt zich zo'n vijf à zes kilometer van wal op het IJsselmeer, ongeveer tussen Urk en Lemmer. De gemeente Urk werd twee maanden geleden benaderd met het filmverzoek. 'Ik denk dat ze gewoon de kaart erbij hebben gepakt', veronderstelt de gemeentewoordvoerder. 'Waar ligt een groot binnenmeer?'

Waarom Urk?

De gelauwerde regisseur Christopher Nolan neemt zijn nieuwe film, het oorlogsspektakel Dunkirk, ten dele op in Urk. Dat leest u goed: Urk. Bor Beekman zocht uit: waarom in Urk?

De speelfilmproductie voerde al langs Frankrijk, waar de zeezijde van Duinkerken als locatie diende. Ook zal er nog worden gefilmd in de studio te Los Angeles.

De nieuwsstroom over de opnamen te Urk is minimaal. De oproep voor figuranten verdween afgelopen weekend direct weer van Facebook. En overheidsinstellingen als Rijkswaterstaat (dat de vergunningen afstaat) en het Filmfonds verwijzen voor commentaar door naar de internationale tak van Warner Bros. Pictures, die niet meer naar buiten wil brengen dan strikt noodzakelijk. Er wordt gefilmd in Nederland. Punt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden