nieuwsmuseumstukken

Oorlogsmuseum geeft uit angst voor inbraak bruiklenen terug

Oorlogsmuseum Overloon heeft uit angst voor een inbraak twee waardevolle bruiklenen teruggegeven aan het Niod, het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies in Amsterdam.

Michiel Kruijt
Een van de topstukken die terug naar het Niod zijn gegaan. Beeld Oorlogsmuseum Overloon
Een van de topstukken die terug naar het Niod zijn gegaan.Beeld Oorlogsmuseum Overloon

Het Noord-Brabantse museum is daartoe overgegaan omdat er in de afgelopen tweeënhalve maand bij twee andere oorlogsmusea veel voorwerpen zijn gestolen.

Begin augustus werden tijdens een nachtelijke inbraak in het Eyewitness Museum, een privémuseum in het Limburgse Beek, een deel van de collectie meegenomen en grote schade aangericht. Vorige week werd ook ingebroken bij het Oorlogsmuseum Ossendrecht, een ander privémuseum. Dieven namen daar voor honderdduizenden euro’s aan uniformen, wapens en andere voorwerpen mee.

Sinds enkele jaren toonde Oorlogsmuseum Overloon twee boeken die afkomstig zijn uit de collectie van het Niod. Het gaat om het 15 kilo wegende boek Die Niederlande und das Reich van Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland. Hij had het in 1942 voor zijn verjaardag cadeau gekregen van rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart. Het tweede boek is het zogeheten ‘Sterbebuch’ (dodenboek), dat door een overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz mee naar Nederland werd genomen als bewijs van de wreedheden die daar waren begaan. Het boek maakt deel uit van een reeks, de andere exemplaren zouden zijn terechtgekomen in de voormalige Sovjet-Unie.

Volgens een woordvoerder van het museum is na de inbraak in Ossendrecht besloten de twee boeken terug te brengen naar Amsterdam. ‘Ze zijn uiterst zeldzaam, heel kostbaar en het zijn ook nog eens bruiklenen.’ Als de boeken gestolen zouden worden, zouden ze vanwege hun uniciteit vermoedelijk moeilijk verkoopbaar zijn. Maar volgens de woordvoerder geldt dat ook voor sommige voorwerpen die in Beek en Ossendrecht zijn ontvreemd. Naar aanleiding van de inbraken zijn ook extra veiligheidsmaatregelen genomen in Oorlogsmuseum Overloon.

Het museum heeft zelf eerder ook met diefstal te maken gehad. ‘In 2004 werd hier een bijzondere editie van Mein Kampf gestolen. Daarvoor werd met veel geweld de pui geforceerd.’ Het boek van Adolf Hitler werd teruggevonden bij een Nederlandse zakenman in België en is in 2008 geretourneerd aan het museum. ‘Het ligt nu achter tralies. We betreuren het dat we dat hebben moeten doen.’ Dat geldt volgens de woordvoerder ook voor de teruggave van de twee boeken. ‘Die waren echt een toevoeging aan de collectie en het verhaal dat je wilt vertellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden