OORLOG OM MUZIEKRECHTEN

‘De strijd tegen auteurs- en naburige-rechtenorganisaties ontbrandt volop’, schreef Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in zijn jaarverslag over 2005. De branche-organisatie voor cafés, restaurants en snackbars vindt al jaren dat zijn leden te veel moeten betalen voor de muziek die zij in hun zaken draaien....

Om de kosten te verlagen, wilde KHN een lumpsum-regeling (één factuur, één betaling) met Buma/Stemra, dat auteursrechten int bij de gebruikers van muziek en die verdeelt onder de makers. Toen Buma bleef weigeren, zegde KHN in 2005 het contract op. De horecalobby verspreidt nu ‘rechtenvrije’ muziek onder zijn leden, die volgens Buma/Stemra vaak helemaal niet rechtenvrij is.

Nu is de oorlog verlegd naar Sena, dat de ‘naburige rechten’ int en verdeelt op opname, vermenigvuldiging en uitzending van muziekuitvoeringen. Sena stemde in 2004 wel toe in een lumpsum-contract met KHN. Sindsdien betaalt de horecalobby jaarlijks 2,2 miljoen euro ineens aan Sena en int zelf een individuele bijdrage bij zijn leden, afhankelijk van factoren als de grootte van de zaak en het aantal muziekdraaiuren.

Onlangs zegde Sena dat contract eenzijdig op omdat KHN zijn leden meer in rekening zou brengen dan de lumpsum hen kost, en het verschil in eigen zak zou steken. De rechtenclub beroept zich op de jaarverslagen en op ‘vertrouwelijke interne stukken’ van KHN. Deze weergave is ‘pertinent onjuist’, stelt KHN. Sena ’grasduint maar wat’ in de KHN-cijfers. Volgens de horecaclub blijft het lumpsum-contract heel 2007 geldig. Joost Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden