Oorlog om keukendoekje in afwasmachine dreigt

Een idee dat het heeft geschopt tot de finale van Het Beste Idee van Nederland van SBS6 lijkt veel op een product dat al bestaat. Het gaat om de Towel Dish, in het programma gepresenteerd als een rond rekje waar men vuile doekjes in kan vastklikken zodat ze gemakkelijk meegaan in de vaatwasser.

Jelmer Luimstra
Reclamefoto van de Washplate, die al 4 jaar bestaat. In het SBS programma 'Het beste idee van Nederland' heeft een vergelijkbaar product de finale bereikt. Beeld
Reclamefoto van de Washplate, die al 4 jaar bestaat. In het SBS programma 'Het beste idee van Nederland' heeft een vergelijkbaar product de finale bereikt.Beeld

Dit systeem vertoont sterke overeenkomsten met de Washplate, een reeds beschikbaar product van Trint International BV. Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën en minister Schippers maant Nederlanders in een nieuwe campagne hun vaatdoekjes dagelijks heet te wassen. Rutger Gast (44) bedacht er in 2010 al een gemakkelijke oplossing voor: de Washplate.

Dit is een ronde houder om vaatdoekjes omheen te bevestigen. De houder gaat mee in de vaatwasser, waarna de hoge temperatuur vrijwel alle bacteriën doodt. Hij deed er ruim twee jaar over om zijn product te ontwikkelen. Hij vroeg patent aan, bracht het op de markt en verkocht al duizenden exemplaren van de Washplate.

Beste idee van Nederland

Gast schrok dan ook toen hij op 8 november in Het Beste Idee van Nederland een man uit Woudenberg een product met een identieke functie zag promoten: de Towel Dish. De jury van het programma zag wel wat in het voorwerp en liet het doorgaan tot de finale, die komende zaterdag wordt uitgezonden.

'Dat de uitvinder mijn product zelf niet heeft gezien, kun je hem misschien niet kwalijk nemen', zegt Gast. 'Maar dat het programma het niet is opgevallen, is op z'n zachtst gezegd wel heel merkwaardig.'

Hij nam direct contact op met SBS6. 'We hebben ze aangeboden om samen te werken, maar dat wezen ze af', aldus Gast. 'En dat terwijl ze met exact, hetzelfde idee werken. De zender zei dat het verder wil gaan met de ontwikkeling van het product, maar dat het zorgvuldig buiten het patent van Washplate wil blijven. Ik ben nu bang dat ze alsnog met een identiek product komen en met hun 1 miljoen kijkers over mijn product gaan heenwalsen.' Hij werkt liever samen met SBS6 dan dat hij de zender bij de rechter treft.

Octrooirecht

Volgens Dick van Engelen, hoogleraar Intellectueel Eigendom aan de Universiteit Utrecht, betekent een gelijkenis tussen deze twee producten niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is van octrooischending. 'SBS6 mag alleen geen kom- of schotel-object gebruiken met één of meer openingen, omdat het dan onder het octrooi valt van de Washplate.' Een rechter kan een octrooi later ook nog als ongeldig verklaren, omdat de uitvinding bij nader inzien niet vernieuwend genoeg is.

SBS6 laat in een reactie weten dat het de afgelopen weken hard heeft gewerkt om het idee van de Towel Dish verder te ontwikkelen en dat het dit tot komende zaterdag zal blijven doen. Volgens de zender is de jury van Het Beste Idee van Nederland kieskeurig met het selecteren van ideeën en respecteert ze bestaande octrooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden