Oorlog maakt wat los in de mens, en zo ook in de acteur

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Oorlog maakt wat los in de mens, en zo ook in de acteur. Deze week nam Kevin Costner een audioboodschap op voor het Britse leger. Tevens koos de Amerikaan de achtergrondmuziek voor zijn speech. Dat ging zo.

Drumroffel.

'Hi, ik ben Kevin Costner. Dit is een boodschap voor het Britse militaire personeel.'

Trompetje.

'Bedankt voor jullie bereidheid op te komen voor al diegenen die dat zelf niet kunnen. In mijn carrière heb ik heel wat personages gespeeld die slimmer en dapperder waren dan ik ooit kon zijn, ik speelde militairen die heroïsch waren, die de ultieme prijs betaalden.'

Drumroffeltje.

'Maar de waarheid is...'

Viool.

'Ik heb mijn land nooit gediend. Ik ben nooit getest, zoals jullie.'

Meer viool.

Engelen

'Jullie zijn de real deal. Het is belangrijk voor mij, dat jullie weten dat ik het verschil zie, tussen jullie levens en dat van mij. Terwijl deze wereld meer en meer op hol slaat, raken de mensen onzeker en bang. Er is één constante waarop ze kunnen rekenen: de soldaten van dit land. Jullie zijn de punt van de speer en Amerika's grootste bondgenoot. Ik wil jullie persoonlijk danken voor de veiligheid van mijn familie. Ik zal bidden dat jullie beschermd worden door engelen.'

Korte, goed getimede adempauze.

'Ik heb jullie niks te bieden, behalve respect.'

De kans dat Britse soldaten veronderstelden dat Costner daadwerkelijk enige tijd als luitenant tussen de indianen bivakkeerde en met hen op bizons joeg, en zodoende van pas zou komen in de strijd tegen IS, is misschien niet zo groot. Maar dit doet niks af aan de boodschap. Een boodschap die de Nederlandse krijgsmacht nu onder druk zet. Waar blijft de Hollywoodster voor de kleine bondgenoot?

Papieren zak

Op 21 oktober vindt op de militaire basis te Amersfoort in een grote legertent de Nederlandse première plaats van Fury, de nieuwe Amerikaanse oorlogsfilm met Shia LaBoeuf en Brad Pitt, waarvoor Sony Pictures en de Koninklijke Landmacht de koppen bijeen staken. De vertoning wordt opgeluisterd met een demonstratie van militaire voertuigen. Hoofdgast is de Amerikaanse regisseur David Ayer, brigadegeneraal Martin Wijnen spreekt de aanwezigen toe.

Maar iedereen hoopt op nóg een spreker, natuurlijk.

LaBoeuf? Die ging met een papieren zak over zijn hoofd over de rode loper, uit angst voor de paparazzi. Ook kerfde de 28-jarige ster voor zijn rol in Fury een echte snee in zijn gezicht, omdat de grimeur geen recht deed aan zijn status als method-acteur. Beter nergens naar vragen, die jongen.

Brigadegeneraal Wijnen diende in Bosnië en Afghanistan, die laat zich niet afschepen.

Drumroffel.

'Hallo, dit is Brad Pitt, met een boodschap voor het Nederlandse militaire personeel.'

Trompet.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden