Oooo. Ja. O jaaa? Hm. Nou ja!

Harmke Pijpers...

Wilma de Rek

Jarenlang was de naam synomiem met de VPRO-radio. Je moest ervan houden: die lage, snijdende, enigszins bekakte mevrouwenstem, die vragen stelde op een toon waarin immer een diepe verbazing doorklonk over de domme ander en tevredenheid over het eigen, politiek dan wel cultureel correcte gelijk.

Omdat ze bij de VPRO niet de ruimte kreeg om haar ambities waar te maken, stapte ze over naar de AVRO die haar komst dankbaar aangreep om het bijvoeglijk naamwoord 'eigenzinnig', waarmee de omroep zich sinds de cultuuromslag aldaar wenst te profileren, een gezicht te geven.

Want Harmke is me d'r eentje. In interviews vertelt ze trots dat ze vroeger 'Harmke Kakelaar Kattenkop' werd genoemd. Dat haar 'gebektheid' mensen soms afschrikt. Dat ze vinnig kan zijn en vals, maar dat dat nu eenmaal haar temperament is.

Voor het voorjaar zit een talkshow in de planning en de komende twee maanden kunnen AVRO-kijkers alvast aan het nieuwe boegbeeld wennen in Nederland volgens Pijpers. Pijpers gaat daarin op zoek naar de waarheid achter oude zegswijzen. In het eerste deel is dat 'geld maakt niet gelukkig'.

We zien Harmke Pijpers in een appeltje bijten, een lipje stiften en warempel een kroketje uit de muur trekken. Ze slaat haar stola om en gaat op pad, mijmerend over wat je zoal met geld kan kopen: 'Huizen, auto's, kleertjes, dat soort dingen. Bootje, kan je ook doen.'

Volgt bezoekje aan bootje. Pijpers laat zich op een bed zakken, concludeert dat bootje te duur is en wandelt weer verder. 'Jong geleerd is oud gedaan', snerpt ze. 'De jeugd heeft de toekomst maar de jeugd is niet van gisteren.' Er volgen bezoekjes aan beleggende jongeren, aan een rijke meneer, een arme meneer en een mevrouw die rijk wil wórden. De rijke meneer heeft dure auto's en vindt dat de wereld leuker wordt als hij die auto's ook laat zien.

'Nou ja!', proest Pijpers. Het zijn woorden die veelvuldig terugkeren, net als 'Ooo', 'Jaaaa', 'O ja?', 'Tsjaaa' en 'Hmmmm'. Tussendoor lonkt Pijpers koket naar de camera - jaren radio gedaan tenslotte - en maakt ze nette grapjes: zittend naast de rijke meneer in een van zijn Porsches, schuift ze haar zonnebril omhoog en zegt ze schalks: 'Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik even?'

In het volgende shot zwaait ze triomfantelijk met een autosleuteltje om vervolgens in te stappen. . . in een Mini!

Want schalks zijn is leuk, maar correct zijn is nog veel leuker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden