recensiemuziek

Ook zonder kennis van deze muziek, de taal of de culturele achtergronden brengen stukken als Twilight je in vervoering (vier sterren)

Albumhoes Ustad Saami: God is not a terrorist Beeld Ustad Saami
Albumhoes Ustad Saami: God is not a terroristBeeld Ustad Saami

Wie de Pakistaanse zanger Ustad Saami zingend en musicerend aan het werk wil zien, zal in Karachi op zoek moeten naar kleine achterafkamertjes, in goed afgeschermde en dus betrouwbare familiehuizen. Zingen wordt in het religieus verwarde land niet gewaardeerd, dus de 75-jarige Saami zet de oeroude traditie van de Perzische zangkunst min of meer clandestien voort, met gevaar voor eigen leven.

De plaat met de ook al wat riskante titel God Is Not a Terrorist werd in twee dagen en een nacht opgenomen door Saami en een kleine groep geestverwanten. Zij spelen pre-islamitische muziek, met teksten in het Urdu, Perzisch en zelfs Oudindisch of Sanskriet. Daarmee verplaatsen ze de luisteraar als bij een toverspreuk naar een ver en rijk cultureel verleden. De acrobatische vocale zanglijnen worden gestapeld op een hypnotiserende, eentonige ‘drone’ van een harmonium en de felle percussie van de Indiase tabla’s. Ook zonder uitvoerige kennis van deze muziek, de taal of de culturele achtergronden brengen tien minuten durende stukken als Twilight je in vervoering. Vooral omdat de zang van Saami zo aangrijpend is.

Hij zingt in een microtonaal stelsel: er is bijna geen vat te krijgen op zijn melodieën. Soms schiet hij omhoog in razende en onnavolgbare toonladders, dan weer daalt hij langzaam af in steeds subtiel afbuigende noten. Volgens de Amerikaanse producer Ian Brennan, die de riskante opnamen in Karachi begeleidde, is Saami de laatste grote zanger die de technieken van de antieke ‘khayál’-muziek beheerst. Als hij komt te overlijden, is de muziek verdwenen. Gelukkig hebben we dan deze hoopgevende maar tegelijkertijd triest stemmende plaat nog, in de fraaie serie Hidden Music van het Duitse label Glitterbeat.

Wereld

****

Ustad Saami

God is not a terrorist

Glitterbeat/ Xango

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden