Ook voor al die andere mannen met stijl

Wie is nu eigenlijk de 'fantastische man'? Is het popmuzikant Antony Hegarty die journalist Gert Jonkers uitgebreid een reeks literaire aanbevelingen doet?...

Ronald Ockhuysen

Fantastic Man heet het internationale tijdschrift van Jop van Bennekom en de Volkskrant-medewerker Gert Jonkers. De titel zegt alles: hier gaat het over mooie, eigenzinnige, mysterieuze dan wel malle mannen en dito mannenzaken. 'Bewondering is de beste aanleiding voor het interview', schrijft Jonkers in zijn vraaggesprek met Hegarty - en daarmee wordt terloops een statement over Fantastic Man gemaakt. Dit blad is er voor kerels met goede smaak die daar graag mee te koop lopen. Mannen die weten hoe een jasje gedragen dient te worden, welke muziek er in New York toe doet en wat voor een soort sokken wel en niet kunnen.

Van Bennekom en Jonkers behoren ongetwijfeld tot dit type man. Hun tijdschrift is in elk geval een schoolvoorbeeld van stijl, zelfbewustzijn en sympathieke koketterie. Die karaktertrekken stellen hen in staat de wetten van de bladenmakerij met voeten te treden.

Liggen er op de redactietafel fijne foto's van zonlicht en schaduwen? Hupsakee. In het blad ermee. Gewoon op de eerste pagina's, zonder verdere uitleg of verklaring. Dat die foto's zijn gemaakt tijdens de interviews verderop in het blad, wordt nauwelijks duidelijk. De foto's zijn mooi - dat is voor Fantastic Man genoeg. Van Hegarty zijn de beelden losgezongen van het interview en ook nog eens digitaal voorzien van tierlantijnen. En toch: het werkt. De 'shy performer' krijgt in de foto's iets dubbelhartigs wat nieuwsgierig maakt naar de tekst die volgt.

Het derde nummer van Fantastic Man bevat behalve een lofzang op het grijze pak en een liefdesverklaring aan de kunst van het roken ook interviews met Wim Crouwel, de Franse schrijver Benoît Duteurtre en de Italiaan Stefano Pilati, de man die sinds 2004 de creatieve controle heeft over het modehuis Yves Saint Laurent. Het hart van het blad is ingeruimd voor de hemel, door Paul Julius Peters vastgezet als een korenveld dat door de ochtenddauw wordt gestreeld.

'Ik ben de enige man aan wie ik kan denken als ik mijn ontwerpen maak', zegt Stefano Pilati. Dat is ook het geheim van Fantastic Man. Dit is het magazine dat Van Bennekom en Jonkers zelf willen lezen, en met hen al die andere mannen met stijl en zij die daarnaar op zoek zijn.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden