ook verschenen

KLASSIEK..

Bach, preludes en twee- en driestemmige inventies, door Ivo Janssen, piano. Void. Ivo Janssen vervolgt zijn Bachserie met korte pedagogische werkjes en laat horen dat daar magnifieke miniaturen tussen zitten.

Lann, Isadora, Altena, Dramm, Van Bergeijk, Andriessen, Padding: opdrachtstukken voor Jannie Pranger (sopraan) en Tomoko Mukaiyama (piano). Donemus. Sopraan Jannie Pranger zette zeven componisten aan het werk, en werd bediend met bondige, uitgebreide, melige, geestige, zwakke en aardige 'verhalen op muziek'.

Charles Tournemire, oeuvres d'orgue (1), door Tjeerd van der Ploeg. VLS Records (0593.541321). Fraai eerbewijs aan de mystiek geïnspireerde, knap in elkaar stekende romantische orgelkunst van Tournemire, wiens werk weerklinkt op het Mutin-orgel van de Église St. Pierre in Douai.

P O P

Various: Comfort zone. R.02. Het lounge-genre (muziek voor in de luie stoel) wint langzaam maar zeker terrein, en heeft zich inmiddels opgewerkt tot de opvolger van de ambient. De Britse verzamelaar Comfort zone is een van de betere compilaties in zijn soort: een verantwoorde collectie relaxte downtempo-beats, van trip hop tot groovy house.

Various: Future sound of trance. Combined Forces. Dubbel-cd met recente clubhits uit het trance-genre, dat nog altijd de internationale dansvloeren domineert. Curieus zijn de eigentijdse bewerkingen van Giorgio Moroder's The Chase (Jam & Spoon-mix) en Kinetic van The Golden Girls - een alter ego van Orbital, dat zich hiermee onverwacht ook op trance-territorium begeeft.

DIVERSEN

Harry Cox: What will become of England? Rounder. Pijprokende troubadour uit Norfolk haalde in 1953 voor de microfoon van Alan Lomax herinneringen op aan het feodale Engeland, en zong liedjes over hongersnood, stropers en krokodillen, die al lang vergeten leken.

Diversen: Songs of Seduction. Rounder. In de jaren vijftig was de lp met liefdesliedjes de populairste in de reeks met Britse folkmuziek. Voor de Alan Lomax Collection is de oorspronkelijke uitgave uitgebreid tot 33 songs, die ervan getuigen dat diep onder het Britse flegma het bloed hevig kolkt.

Diversen: Let Zion move: Music of the Shakers. Rounder. Een audio-documentaire; dat is nog de beste typering voor deze dubbel-cd met opnamen van de Shakers, een religieuze groepering uit Amerika, vermaard om hun fysieke geloofsbeleving. De eerste cd bevat gezangen, vaak met piano- of orgelbegeleiding. Op de tweede cd vertellen de gelovigen over hun leven en muziek.

Diversen: The Coed Records Story. Ace. Compilatie met muziek van het Coed label uit New York, dat dankzij de elegante vocale harmonieën van The Crests, The Calendars, The Harptones en nog zo wat combi's eind jaren vijftig van zich deed spreken.

BR5-49: Coast to Coast. Arista. Aanstekelijke live-cd van 's werelds allerleukste rockabilly combo, met een paar niet eerder op plaat verschenen nummers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.