SerierecensieDirty Money

Ook seizoen 2 van Dirty Money, over graaiers, oplichters en fraudeurs, bevat een aantal sterke afleveringen ★★★★☆

Hoewel niet alle schuldigen aan het eind van een aflevering hangen, heeft de kijker in ieder geval het gevoel dat hun slachtoffers zijn gehoord.

Mark Moorman
null Beeld filmstill Netflix
Beeld filmstill Netflix

Dirty Money, seizoen 2

★★★★☆

Documentaire (zes losse episodes)

Te zien op Netflix

We kunnen rustig stellen dat sinds het eerste seizoen van de documentaireserie Dirty Money (januari 2018), met portretten van graaiers, oplichters en fraudeurs, de wereld geen plek is geworden met minder praktijken om kwaad over te worden. Integendeel, horen we u zeggen. Bij het eerste seizoen haalden we een Amerikaans criticus aan die Dirty Money omschreef als ‘the most fun you can have while being pissed off’. En ja, dat gaat voor het tweede seizoen ook op. Er worden weer zes nieuwe gevallen voorgedragen, waarbij het onrecht op klassieke wijze door onderzoek en onthullende interviews wordt gefileerd. En al hangen niet alle schuldigen aan het eind van een aflevering – sterker nog, sommigen schoppen het tot president – de kijker heeft in ieder geval het gevoel dat ze er gloeiend bij zijn. En dat in ieder geval hun slachtoffers zijn gehoord.

Ook het tweede seizoen van Dirty Money, waar onder meer de Oscarwinnende documentairemaker Alex Gibney aan verbonden is, bevat een aantal sterke afleveringen.

De krankzinnige aflevering The Man at the Top bewijst op zijn minst dat we misschien iets te veel in onze eigen westerse nieuwsbubbel leven. De film van Zachary Heinzerling is een reconstructie van het financiële wanbeheer van de voormalige Maleisische premier Najib Razak, die miljarden verduisterde en de vermoorde onschuld speelt alsof hij Imelda Marcos zelf is. Een verbijsterend verhaal met een onverwacht lijntje richting Hollywood.

En had het eerste seizoen een sterke aflevering over de zakenpraktijken van de jonge Trump, in dit seizoen gaat de aflevering Slumlord Millionaire over de vastgoedpraktijken van Jared Kushner, tegenwoordig professioneel schoonzoon en corona-adviseur in het Witte Huis: huurders systematisch uitbuiten en afknijpen, op het verkeerde moment het verkeerde gebouw kopen uit pure statushonger en dan vervolgens financieel afhankelijk zijn van dubieuze partijen.

Misschien dat de wereld er slecht voor staat, maar met de onderzoeksjournalistiek gaat het prima, dank u.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden