ColumnFloortje Smit

Ook op het gebied van namen en pseudoniemen verandert Hollywood

Thandi(w)e Newton in Westworld. Beeld
Thandi(w)e Newton in Westworld.

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Floortje Smit

Thandiwe Newton wil haar naam terug. Het ging ooit mis bij haar eerste film, Flirting (1991). Op de aftiteling stond ‘Thandie’, zonder die ingewikkelde ‘w’. En vervolgens zat ze daar dertig jaar aan vast. Maar nu, zei ze in de Britse Vogue, is het tijd dat de Zimbabwaanse spelling in ere wordt hersteld. ‘Het is mijn naam. Het is altijd mijn naam geweest. Ik pak terug wat van mij is.’

In hoeverre hangt een naam samen met identiteit? Zou Cary Grant de filmgeschiedenisboekjes hebben gehaald als Archibald Alexander Leach? Was Michael Caine dezelfde ster geweest als hij zijn eigen naam, Maurice Joseph Micklewhite, had gebruikt? Mark Sinclair Vincent werd Vin Diesel, omdat hij vond dat het ‘intimiderender’ klinkt. Gelijk heeft hij.

In Hollywood geloven ze heilig in de kracht van de juiste naam. Dat is immers de reden dat sterren al zo’n honderd jaar hun namen minder saai of ingewikkeld laten klinken, uit eigen keuze of onder druk van de studio’s. De acteursvakbonden staan er bovendien op dat er geen twee acteurs met dezelfde naam rondlopen. Daarom koos de tweede Michael Douglas ervoor om voortaan als Michael Keaton door het leven te gaan.

Maar geregeld is zo’n nieuwe naam een poging om juist mínder identiteit te laten zien. Om afkomst te verdoezelen. In de eerste helft van de vorige eeuw was het niet vreemd als acteurs en regisseurs hun Europese of Joodse namen veramerikaniseerden – van Woody Allen tot Greta Garbo. Helen Mirren heet eigenlijk Ilena Lydia Mironoff. In 2017 stelde Marvel-ster Chloe Bennett onomwonden op Instagram dat zij haar echte achternaam Wang had aangepast omdat ‘Hollywood racistisch is en me anders niet zou casten’.

Staat Hollywood inmiddels meer open voor mensen met ‘exotische’ namen? Saoirse Ronan. Gugu Mbatha-Raw. Daniel Kaluuya. ‘Ingewikkeld’ is het eigenlijk niet. Je kunt de betekenis googlen, als je die wilt weten. Als je twijfelt over de juiste uitspraak, kun je die op internet vinden. Tan-DIE-wee is het.

Het lijkt klein, dat Thandiwe de ‘w’ terug wil in haar naam. Maar het is een groot statement. Hier ben ik, zegt het. Ik wil me niet meer aanpassen aan de filmwereld, de filmwereld past zich maar aan mij aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden