Ook op Blue Monday zijn we een vrolijk twittervolk

Nederlanders zijn een goedgeluimd twittervolk, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. De meerderheid van de berichten op Twitter is opgewekt van toon - zelfs op momenten waarop we allemaal wat sikkeneurig zouden zijn, zoals vandaag, Blue Monday, de vermeend deprimerendste dag van het jaar.

Nederlanders zijn een goedgeluimd twittervolk, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Beeld ANP
Nederlanders zijn een goedgeluimd twittervolk, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd.Beeld ANP

Dit blijkt uit onderzoek door Erik Tjong Kim Sang van het Meertens Instituut. Tjong Kim Sang, die opereert op het snijvlak van computer- en taalwetenschap, analyseerde meer dan twee miljard Nederlandstalige tweets sinds begin 2011. Hij onderzocht met speciale taalsoftware per bericht of de inhoud positief of negatief was. Doordat van sommige berichten de locatiegegevens van de zender bekend zijn, kan een gedetailleerd beeld worden gegeven waar de meest optimistische tweets vandaan komen, en waar het somberst wordt getwitterd. In november 2013 (de meest recente data die beschikbaar is) kwamen de meest optimistische tweets uit de gemeenten Reusel-De Mierden en Schiermonnikoog, en de knorrigste tweets uit Simpelveld en Vaals.

Drenthe is positieve uitschieter
Er zijn opvallende verschillen in het sentiment. Zo blijkt het humeur op het platteland beter dan in de grote steden; Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoren onder het Nederlands gemiddelde. Ook op provincieniveau is dit effect waarneembaar: de westelijke provincies scoren lager en Drenthe is een positieve uitschieter. Opmerkelijk is dat Vlaamse provincies op hun beurt gemiddeld lager scoren dan de meeste Nederlandse.

Dat wil niet zeggen dat Vlamingen negatiever zijn dan Nederlanders, zegt Tjong Kim Sang. 'Je kunt de uitkomsten niet zomaar veralgemeniseren naar de hele bevolking.' De gegevens zijn gebaseerd op een beperkte groep (twitteraars), en van hen dan nog degenen die hun locatie bekendmaken; slechts zo'n 2 procent. Deze groep is geen goede afspiegeling voor de hele samenleving. We kunnen met behulp van algoritmes vrij aardig inschatten of tweets zijn verstuurd door een man of een vrouw en hoe oud de twitteraar in kwestie is. De groep van mannen van boven de 25 jaar blijkt in deze groep oververtegenwoordigd.

'Ouderwets veldonderzoek'
Het verschil tussen Vlaamse en Nederlandse tweets kan volgens Tjong Kim Sang ook te maken hebben met verschillen in taalgebruik. Zijn taalalgoritme is toegespitst op het Nederlands, waardoor sommige Vlaamse uitlatingen mogelijk anders worden geïnterpreteerd. 'Als je echt wilt weten hoe het zit, blijft ouderwets veldonderzoek nodig', aldus de Meertens-onderzoeker.

Voor samenstellen van een emotiekaart is geweldig veel rekenkracht nodig: Tjong Kim Sang kan daarvoor gebruikmaken van de snelle computers van het Amsterdamse rekencentrum Surfsara: om bijvoorbeeld het humeur per gemeente per maand uit te rekenen, staan de computers zestig uur te stampen.

Vandaag in de Volkskrant: 'Hebben we een collectief ochtendhumeur? Daar zijn voorzichtige aanwijzingen voor.'

Zelf proberen? Zelf zoekopdrachten maken kan via de website van onderzoeker Erik Tjong Kim Sang van het Meertens Instituut: twiqs.nl.

Op deze grafiek is te zien dat maandag de minst vrolijke dag is, en zaterdag de vrolijkste Beeld De Volkskrant
Op deze grafiek is te zien dat maandag de minst vrolijke dag is, en zaterdag de vrolijksteBeeld De Volkskrant
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden