Ook Jessica Durlacher weg bij De Bezige Bij wegens omstreden boek Jahjah

'#brekend. Mijn volgende boek zal ook niet verschijnen bij de Bezige Bij,' grapte Arjen Lubach gisterenochtend op Twitter, nadat nrc.next bekend had gemaakt dat Jessica Durlacher haar volgende boek bij Hollands Diep gaat uitgeven. Durlacher volgt hiermee het voorbeeld van Tommy Wieringa, die twee weken geleden in deze krant aankondigde De Bezige Bij - in ieder geval tijdelijk - te verlaten voor de nieuwe uitgeverij van Robbert Ammerlaan, oud-directeur van De Bezige Bij.

Jessica Durlacher met haar partner Leon de Winter. Beeld anp
Jessica Durlacher met haar partner Leon de Winter.Beeld anp

De beslissing van Durlacher komt niet uit de lucht vallen. Durlacher heeft moeite met de in februari genomen beslissing van De Bezige Bij om een pamflet van de omstreden Belgisch-Libanese columnist Dyad Abou Jahjah te publiceren. Dat haar uitgeverij 'iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt' had gecontracteerd, shockeerde haar en maakte dat ze zich onbegrepen voelde, verklaarde Durlacher destijds.

De buitengewone vergadering van de Schrijversvereniging die in mei werd georganiseerd en waarin alle auteurs van De Bezige Bij hun zegje mochten doen over de kwestie - zonder dat er overigens consequenties aan verbonden werden - werd min of meer op haar initiatief georganiseerd.

Wie zijn de volgende?

De directe aanleiding voor zowel de overstap van Wieringa als Durlacher is de kwestie-Abou Jahjah, maar beide auteurs zeggen dat er meer aan de hand is. Wieringa verklaarde enthousiasme en levenslust te missen, en ook Durlacher is niet gelukkig met de huidige koers van de De Bezige Bij. 'Er is op dit moment geen core, geen hart waarvan ik denk: dát is De Bij. En dat zoek je toch in een uitgeverij, want dat is de enige serieuze club waar je als schrijver echt bij hoort.' Dat was in de tijd dat Robbert Ammerlaan er de scepter zwaaide anders, vindt Durlacher. 'Het is erg jammer dat hij weg moest. En alhoewel ik weet dat iedereen op de uitgeverij hard werkt, er is toch een andere sfeer ontstaan.'

Het binnenhalen van Abou Jahjah - en de communicatie en handelswijze daaromheen - heeft het er niet beter op gemaakt. Een kritische column van Wieringa, wiens stukjes normaal gesproken op de website van de uitgeverij verschijnen, werd bijvoorbeeld niet geplaatst. 'Ik voel me op dit moment niet thuis bij De Bezige Bij en ik heb een omgeving nodig waar ik me wél fijn voel. Dat wil overigens niet zeggen dat ik definitief vertrek; vooralsnog blijft het bij één boek.'

Zijn Leon de Winter en Marcel Möring, andere auteurs die bezwaren hebben geuit over de voorgenomen publicatie van Abou Jahjah, de volgende grote namen die opstappen? Möring wacht eerst de tekst van het pamflet, dat in september moet verschijnen, af. 'Het liefst blijf ik zitten bij De Bij, want ik voel veel voor de uitgeverij. Ik doe dus mijn best - alhoewel ik merk dat dat me veel energie kost. Niet alleen omdat het over gevoelige zaken gaat, maar ook omdat de uitgeverij doet alsof er niet veel aan de hand is.' Vanmiddag vindt de jaarlijkse ledenvergadering van de Schrijversvereniging plaats - na de beslissingen van Wieringa en Durlacher is er in ieder geval een hoop te bespreken.

'Ik bouw wél bruggen, zij het niet met racisten en zionisten'

Mett zijn nieuwe beweging Movement X wil Dyab Abou Jahjah de woede onder moslimjongeren 'veranderen in positieve energie', zegt hij. Lees hier het interview (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden