Ook in 2017 kan een meisje op de fiets naar huis nog steeds verdwijnen

Lisa van der Velden werpt in deze rubriek een blik op online cultuur.

Lisa van der Velden
null Beeld
Beeld

Voor de ouders van Tanja Groen waren maar 2 minuten ingeruimd, dus Team Vermissingen (SBS6) legde maar meteen de vinger op de zere plek. 'Als jullie het nieuws van Anne Faber zien voorbijkomen', probeerde presentator Rik van de Westelaken. 'En die beelden, hè, van hoe iedereen zoekt, ik kan me voorstellen... heel Nederland lijkt wel mee te zoeken.'

Tanja's moeder huilde. Ze zag eruit zoals je zou verwachten wanneer je dochter al decennia spoorloos is vermist - ze lag in een stuk of duizend stukjes. Tanja's vader hapte. 'Ik vind het geweldig, hoe ze het doen. Ik vind het alleen jammer dat ze voor mijn dochter niet zoveel hebben gedaan. Tenminste, niet met zo'n grote groep.'

Hier zat verdriet, maar het item draaide om Anne en Van de Westelaken had nog maar 60 seconden. Tijd voor een sluitende verklaring. 'Het is natuurlijk een andere tijd hè, veel oproepen via sociale media. Daar is iedereen natuurlijk op afgekomen. Dat was in uw tijd toch niet zo?' Dat kon Tanja's vader alleen maar beamen. 'Het is nu 24 jaar geleden', was de tweede en laatste zin waarvoor hij uit Schagen naar Amsterdam was gekomen. 'Toen hadden ze nog geen mobieltjes.' Neeee, zei Van de Westelaken. 'Toen was internet nog niet zo groot.'

Ik had al weken dezelfde obsessie als de rest van Nederland - refreshen, resfreshen, refreshen - en gunde de ouders van Tanja natuurlijk dezelfde aandacht als die voor Anne. Tegelijkertijd wist ik inmiddels niet zo goed meer hoe dankbaar we sociale media nu precies moeten zijn.

In 1993 was internet inderdaad nog niet zo groot, maar kon de vriend van Anne Faber ook geen Facebookpagina hebben - nu de prooi van wannabedetectives en complotgekkies ('Het volk wordt met een vermissingszaak bespeeld om de sleepwet in een positief daglicht te plaatsen'), schreeuwend dat politie nu EINDELIJK EENS NAAR HEN MOEST LUISTEREN.

In 1993 waren er nog geen mobieltjes met laatste Whatsappjes en gps-signalen, maar kon je als nabestaande ook geen hijgerige, foutieve pushberichten van De Telegraaf ontvangen - dezelfde krant die het nodig vond om een selfie van Anne in een foto van een leeggepompte vijver te fotoshoppen.

Donderdagochtend, 10.30 uur: Lichaam gevonden bij zoektocht Anne Faber. Donderdagochtend, 10.37 uur: Correctie: politie vermoedt dat lichaam in omgeving Zeewolde is verborgen. Ten koste van wie werd deze wedstrijd gespeeld?

In 1993 organiseerde goedbedoelend Nederland nog geen massale zoektochten via Twitter, maar was de vermiste ook niet het publiek bezit van duizenden paragnosten ('Zoek in de buurt van groen, zwart, blauw, aarde, water en steen' - eigenlijk dus overal), nu-komt-het-wel-heel-dichtbijtypes (Anne was immers óók jong/vrouw/tweebenig, net als zijzelf of iemand die ze kenden) en de schaamteloze eigenschuldbrigade. Die laatste groep kun je herkennen aan hun patent op het woord 'verstandig' - 'Een verstandige vrouw fietst niet langs een donker bos', 'Een verstandige man laat zijn vriendin niet alleen' - en vind ik misschien wel het het allerergst.

Rik van de Westelaken mocht in zijn oproep voor tips voor Anne Faber dan haastig hebben toegevoegd dat informatie over Tanja Groen natuurlijk óók welkom was, in werkelijkheid is een vermissing anno 2017 inderdaad heel anders.

Op één ding na. Ook in 2017 kan een meisje op de fiets naar huis nog steeds verdwijnen. Ook in 2017 ligt de schuld niet bij haar.

Lees hier wat we eerder schreven over Anne Faber

Oud-directeur Pieter Baan Centrum: verdachte Michael P. had tbs moeten krijgen. Moeten rechters vaker tbs opleggen aan weigeraars psychisch onderzoek?

Donderdagavond werd het lichaam van Anne Faber gevonden bij Zeewolde: 'Het zwartste scenario is uitgekomen.'

Ruim tweeduizend tips kreeg de politie sinds Anne Faber elf dagen geleden verdween. Daaronder talloze complottheorieën, bewezen verzinsels en goedbedoelde suggesties - hoe schat je die informatie op waarde?

Bewoners van Den Dolder vertrouwen de psychiatrische klinieken in de buurt niet meer: 'Ik ga al lang het bos hier niet meer in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden