RecensieTheater

Ook deze Discordia-voorstelling is een nieuw hoofdstuk in onze permanente educatie (vier sterren)

Het leerzame Voltaire van Maatschappij Discordia is een nieuw hoofdstuk in onze permanente educatie. Diverse wetenswaardigheden worden op losse manier gemixt met discussies over toneelspelen. 

null Beeld null

Voltaire door Maatschappij Discordia.
5/10, Frascati Amsterdam. Daar nog t/m 13/10. Daarna op tournee.

Voordat de voorstelling echt begint, wordt er wat gebakkeleid over de volgorde. Actrice Miranda Prein heeft een papier bij de hand waarop alle scènes en overgangen staan. Maar waar te beginnen? Bij de proloog, de ouverture, de pre-proloog? Houden we ons aan het schema of niet? Jan Joris Lamers en Annet Kouwenhoven, de andere twee spelers, hebben ieder zo hun eigen mening, de een nogal driftig, de ander bijna laconiek.

Het is een grappig en fris begin van de voorstelling Voltaire, waarmee Maatschappij Discordia het seizoen opent. Over schrijver en filosoof Voltaire gaat het, maar ook over toneelspelen, de klassieke opbouw van een tragedie en het verschil met een komedie. Het zijn vertrouwde Discordia-onderwerpen en in dit geval zeer van toepassing, want Voltaire schreef veel toneelstukken. Hij had een klein theatertje, waarin hij zijn stukken zelf opvoerde. Statische tableaux vivants waren dat, van teksten die nu onspeelbaar zouden zijn. Vaak geleend van andere schrijvers, zoals Oedipe (1718), zijn versie van Oedipus.

Dit en veel meer wetenswaardigheden worden in Voltaire op losse manier gemixt met de discussies over toneelspelen. Alsof we teruggaan in de tijd en opeens in dat oude, Franse theatertje zelf zitten. Met Lamers als een gloedvolle samensmelting van de theatermaker van nu en de verlichte denker van toen. Aandoenlijk is het moment waarop Kouwenhoven hem spontaan omhelst, als ze ineens ziet dat beiden perfect samenvallen.

Intussen zijn er een paar mooie monologen uit Voltaires werk en leren we hoe hij aan het eind van zijn leven de mensen hielp hun land te bewerken. ‘Il faut cultiver notre jardin’ – dat citaat uit zijn stuk Candide krijgt aldus een fraaie toelichting.

Zo is ook deze Discordia-voorstelling een nieuw hoofdstuk in onze permanente educatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden