Ook bij het weerzien is Ciske de Rat hartverwarmend

Natuurlijk is het een beetje ongeïnspireerd van musicalproducent Albert Verlinde om Ciske de Rat - De Musical, die van 2007 tot 2009 door Nederland toerde, nu alweer terug te brengen. Nota bene in het theaterseizoen waarin ook The Lion King terugkeerde.

Joris Henquet
null Beeld Roy Beusker
Beeld Roy Beusker

Maar maakt dat Ciske de Rat ook een minder goede musical? Nee, allesbehalve dat. Uit de nieuwe versie, met verse cast en enkele kleine wijzigingen, blijkt dat deze voorstelling ook bij het weerzien ijzersterk en hartverwarmend is. Een familiemusical van volledig Nederlandse makelij met alles erop en eraan: het hoofdpersonage van de brutale Ciske, maar dan aangevuld met het verhaal van de volwassen Cis, die in 1939 als soldaat wordt gelegerd bij de Grebbeberg. De grootste troef is de muziek van Henny Vrienten, die een veelzijdige collectie van uitmuntende musicalliedjes componeerde, en ook nog een mooi plekje overhield voor de filmhit 'Ik voel me zo verdomd alleen'.

Vlekkeloze casting

In het script van André Breedland lopen de levens van jonge en oude Cis vloeiend door elkaar, dit alles doorspekt met lekker scherpe volkshumor. Op het nieuwe, sobere decor is nog het meest aan te merken. Overheersend zijn constructies van verroest staal die voortdurend heen en weer schuiven. Deze kille panelen nemen de warmte weg uit scènes zoals het dagje in Artis of de bruiloftsscène in de kroeg.

De casting is zo goed als vlekkeloos. De 8-jarige Silver Metz laat het publiek smelten en is een regelrechte openbaring als Ciske: volkomen naturel spel en een schitterende zangstem inclusief jordaansnik. Metz wisselt zijn hoofdrol met zeven andere Ciskes, dus niet iedereen zal dit megatalent op het toneel treffen.

Ciske de Rat - De musical door Stage Entertainment. Regie: Paul Eenens. Script en bewerking: André Breedland en Maurice Wijnen. Muziek: Henny Vrienten. In DeLaMar Theater Amsterdam, 20/11. Aldaar tot 26/2, daarna landelijke tournee t/m 9/7.

Ook de andere kinderen, zoals het zieke vriendje in de rolstoel Dorus en de roodharige jeugdliefde Betje, zijn bovengemiddeld goed en schattig.

Bij de volwassenen keert Danny de Munk krachtig terug in zijn rol van Cis de Man. Ellen Evers en Brigitte Nijman vormen de perfecte tegenpolen als Ciskes sloeriemoeder en de lieve Tante Jans. Bas Keijzer heeft de juiste uitstraling voor Ciskes vader, maar hij mist het zangtalent om het mooie lied 'Geknecht en gekooid' goed te brengen. Tussen de bijrollen treffen we ook oud-D66-politicus Boris van der Ham, die geloofwaardig spel levert in de rol van Muysken, de inspecteur van de Kinderpolitie.

Ciske de Ratjes

Deze zeven jongens spelen - om de beurt - de rol van straatschoffie Ciske de Rat in de gelijknamige musical.

Zo toont deze vroege revival van Ciske de Rat ook de voordelen van het terughalen van oude shows: je krijgt een versie te zien die nog verder is fijngeslepen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden