Onze IP-adressen zijn bijna op. Is dat erg?

AMSTERDAM - Nog een dag of honderd, dan zijn de IP-adressen zoals we die nu gebruiken om verbinding te maken met internet op. Reden tot paniek?

© colourbox

IP-adressen, hoe zat dat ook alweer?
Elk apparaat (computer, telefoon, digitale fotolijsten en zelfs sommige types koelkasten) dat verbinding maakt met internet, heeft een IP-adres. Een IPv4-adres om precies te zijn, ingevoerd in 1981. Omdat er zo vreselijk veel apparaten zijn die verbinding maken met internet, raakt het aantal adressen op. Over zo'n honderd dagen zijn er alleen nog IPv4-adressen die bepaalde landen hebben opgeslagen als buffer.

Ja, en? Dan maken we toch nieuwe?
Dat kan niet. IPv4-adressen bestaan uit een vast aantal cijfers, dus zijn er een 'beperkt' aantal (vier miljard) combinaties mogelijk. Er is een oplossing: IPv6. Dat bestaat al een tijdje, en wordt langzaam door steeds meer apparaten in gebruik genomen. Van IPv6-adressen kunnen er 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 gemaakt worden.

Dus met IPv6 is het probleem opgelost?
Ja, maar er is een nieuw probleem, legt professor en voorzitter van de Nederlandse Taskforce IPv6 Erik Huizer uit. 'IPv4 en IPv6 zijn niet compatibel. Apparaten die met het oude adres werken, kunnen geen verbinding maken met apparaten die IPv6 gebruiken. De systemen werken naast elkaar. Maar als gewone computergebruiker merk je er normaal gesproken niets van, dat beide naast elkaar worden gebruikt.'

Mooi, we hoeven dus niets te doen.
Wij als gebruikers niet, zegt Huizer. 'Maar willen we na 2011 bijvoorbeeld nog kunnen skypen met iemand in India, om een voorbeeld te noemen, dan moeten de servers en routers in Nederland vervangen zijn of een update krijgen om IPv6 te kunnen gebruiken. Zeker in landen als India en China is men in rap tempo over aan het gaan op IPv6, omdat het aantal internetgebruikers explosief toeneemt in die landen.'

'De routers bij grote bedrijven in Nederland zijn inmiddels wel vervangen of hebben de benodigde updates, maar de modems en routers bij mensen thuis hebben dat vaak nog niet. Het duurt lang voordat die kastjes zijn vervangen. Vooral omdat fabrikanten van de modems en routers liever een nieuw kastje verkopen dan het huidige updaten - wat vaak wel kan. Maar er is hoop: KPN heeft net een plan klaar om alle 2,5 miljoen modems van hen in Nederland klaar te maken voor IPv6.' Hopen dat de rest volgt.

NB: Enkele details van dit artikel zijn maandag 29 november na commentaar van professor Erik Huizer gewijzigd door de auteur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.