Onze eeuw - J.L. Heldring en André Spoor in gesprek

Onderhoudende conversaties over Nederland en de wereld na 1945

Hans Wansink

Onder de titel Unser Jahrhundert - Ein Gespräch verscheen in 2011 de tekst van gesprekken tussen oud-bondskanselier Helmut Schmidt en de historicus Fritz Stern over de wereldgeschiedenis die ze zelf hadden meegemaakt. Het bracht J.L. Heldring, tussen 1960 en 2012 columnist van NRC Handelsblad, op het idee hetzelfde te doen, met als gesprekspartner zijn vriend André Spoor, hoofdredacteur en correspondent van dezelfde krant in Bonn, Washington en Wenen. 'Wij beiden waren ons er wel van bewust dat wij ons niet konden meten met onze voorbeelden', waarschuwt Heldring in zijn voorwoord.

Dit gebrek aan pretenties maakt dat het zeer ongedwongen gesprekken zijn geworden over drie hoofdthema's: de Koude Oorlog, de dekolonisatie en Europa, met interessante observaties en smeuïge anekdotes.

Zo vertelt Heldring dat hij als 27-jarige eind 1945 een stuk schreef waarin hij betoogde dat Nederland niet moest ingaan tegen de emancipatie van koloniale volken in India, Indochina en Indonesië en dat aan Soekarno zelfstandigheid gegeven moest worden. Het stuk werd niet geplaatst en Heldring zegde zijn medewerking aan de NRC (tijdelijk) op.

Spoor en Heldring zijn het erover eens dat de militaire macht van de Sovjet-Unie in het Westen zwaar werd overdreven. Spoor, in september 2012 overleden, toont zich opmerkelijk kritisch ten aanzien van de Verenigde Staten. Beide heren zijn sceptisch over de democratie, want ze geloven niet in de goedheid van de mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden