Onwaarschijnlijke bibliotheken en een historisch essay

Alex Johnson ging op zoek naar de opvallendste bibliotheken wereldwijd.

Foto uit het boek. Beeld .
Foto uit het boek.Beeld .

Nu het fysieke boek minder snel verdwijnt dan ons jaren werd voorspeld, is er ook hoop voor de bibliotheek. Natuurlijk moet deze van oudsher weinig mobiele instelling er wel voor zorgen met de tijd mee te gaan. Dat levert ongewone plaatjes op, in het opgewekt getoonzette Improbable Libraries van Alex Johnson, die dol is op het vooruitstrevende Nederland.


Zo komt hij woorden tekort voor de bibliotheek op het Haarlemse station (waar je een boek kan terugbrengen, een nieuw uitzoeken én dat uitchecken binnen dertig seconden), voor de modernistisch ingerichte bibliotheek op Schiphol (waar je op een ingebouwde iPad door duizend boeken kan bladeren), en de imponerende bibliotheek van Birmingham naar ontwerp van Francine Houben (van Mecanoo architecten in Delft) die bestaat uit glas, metaal, natuursteen en een duizelig makende hoeveelheid kringen en rotondes, een ode aan de cirkel die de tijdloosheid moet verbeelden.

undefined

Op het water, op fietsen, in parken

Dat is leuk om van een ander te horen, maar maakt ook lichtelijk huiverig: een boek uitzoeken, laat staan uitchecken, gaat mij nooit lukken binnen dertig seconden. Op Schiphol wil ik een vliegtuig in of uit, maar niet in die heksenketel op een modernistische zetel plaatsnemen om virtueel door een boek te gaan bladeren. En in Birmingham hebben ze een wonder van een bibliotheek, maar je kunt daar ook gemakkelijk verdwalen of verdwijnen, opgeslokt door al die ronde vormen.

Niettegenstaande zijn jubel over deze tastbare toekomst komt Alex Johnson ook de bedaagde boekenminnaar tegemoet. Hij presenteert plaatjes van een onbemande bibliotheek in een afgedankte rode telefooncel, ergens in Hampshire - heel mooi. Van een kameel in Mongolië die een compleet kinderboekenbibliotheekje draagt - bravo.

Van de Kansas City Library: de afschuwelijke omgeving zie je niet eens meer als je langs deze gigantische oude boekenruggen tuft.

Bibliotheken op het water, op fietsen, in parken, bussen, boomhuizen: het kan ook nog op menselijke maat. Heel inspirerend, zegt deze koper, die heimelijk maar wát blij is dat hij dit boek thuis kan vasthouden en bepotelen zonder dat hij het terug hoeft te brengen.

Foto uit het boek. Beeld .
Foto uit het boek.Beeld .
Foto uit het boek. Beeld .
Foto uit het boek.Beeld .
Foto uit het boek. Beeld .
Foto uit het boek.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden