Onverschrokken cabaret, overdaad aan negergrappen

Onverschrokken gaat André Manuel het racisme te lijf, al is de overdaad aan negergrappen storend. De generalisaties over moslims, zwarten, homo's en indo's vliegen ons om de oren.

André Manuel. Beeld Edwin Goed

Wat zouden wij doen als hier de oorlog uitbreekt: vluchten of vechten? De Twentse cabaretier André Manuel stelt ons deze vraag vanaf Camping Den Blanken, waar hij is aangesteld als hoofd Animatie. Deze functie past bij wat Manuel zou doen in een oorlogssituatie: de vijand recht in het gezicht uitlachen. Oorlog is theater en dat moet je niet serieus nemen. Je kunt boven je vijanden staan door het brengen van kunst, schoonheid en superieure humor.

De onzen

Cabaret
Door André Manuel.
2/11, Schouwburg Odeon Zwolle.
Tournee t/m 27/5.

Het is een boodschap die overeenkomt met die uit Manuels vorige, met de cabaretprijs Poelifinario bekroonde voorstelling Het geval apart (2014). Ook nu weer is het lovenswaardig hoe hij actuele thema's als moslimterrorisme en racisme onverschrokken te lijf gaat. Hij zet je aan het denken en er valt ook heus wel iets te lachen. Maar wat ditmaal ontbreekt, is het samen met het publiek aftasten van de grens tussen welke grove grap wel en niet kan. Bovendien toonde Manuel in Het geval apart meer zelfspot, door zichzelf als lompe boerenlul ook ruimhartig belachelijk te maken. In De onzen vuurt hij voornamelijk op anderen. De generalisaties over moslims, zwarten, homo's en indo's vliegen ons om de oren, zonder dat er een slimme twist volgt die het ongemak wegneemt.

Echt storend is de overdaad aan grappen over negers. Na veel jaren cabaret met de botte bijl weten we heus wel dat het bij Manuel uit een goed hart komt, maar toch wringt het enorm, zeker ook omdat hij zijn grappen brengt voor een zaal met daarin enkel oudere blanke Nederlanders. De rest voelt zich bij dit soort satire toch al bij voorbaat buitengesloten. En geef ze eens ongelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden